A bimi vagy brokkolini egy különleges zöldségnövény, amely a brokkolinak közeli rokona, és ahhoz sok mindenben hasonlít, de szára annál jóval hosszabb, zöld színű virágrózsái pedig lazán szerteágaznak. Íze viszont viszont egészen különleges, és inkább a spárgáéra emlékeztet – írja a freshplaza.com.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!
www.prega.hu

Ezt a különleges növényt japán kutatók hozták létre a brokkoli és egy Kínából származó zöldség keresztezésével. Európában egyelőre a spanyolok, a hollandok és a portugálok termesztik, de Európa-szerte növekvő kereslet mutatkozik iránta, kellemes íze és könnyű főzhetősége miatt. Ásványi anyag, valamint vitamintartalma és ezzel együtt tápértéke magas, gyakorlatilag az eredeti brokkoliéhoz hasonlítható.

Jelenleg hat olasz vállalkozónak van engedélye a termesztésre, a legnagyobb területű (több mint 800 hektáros) európai bimi termesztés Spanyolország Murcia tartományában folyik, amelyből a termés mintegy 80 százalékát az Egyesült Királyságba exportálják, és csak 20 százalék jut az egyéb európai piacokra, bár minden európai megrendelést igyekeznek teljesíteni.

Alberto Alapont, a spanyolt termesztés irányítója azonban elmondta, a közeli jövőben valamennyi európai ország piacára szeretnének betörni, részben – az éghajlati adottságtól függően – a termesztést is kiterjesztve.