A Portugáliában alapított, de több országban jelen lévő Protame, startup vállalat egy olyan természetes anyagból készült bevonatot dolgozott ki, amely a friss gyümölcsök felületére felhordva és azok héját mintegy megduplázva és az érési folyamatot lelassítva, akár 10 nappal meghosszabbíthatja azok eltarthatóságát.
A bevonatot jelenleg banánon és citromon tesztelik – fotó: pixabay.com
A természetes biopolimer anyagok kombinációjából készülő új bevonat előnye, hogy szinte valamennyi gyümölcsfajra alkalmazható, bár egyelőre főleg a banánra és a citromra tesztelik – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.
Ez a bevonat szemmel és ízleléssel gyakorlatilag nem érzékelhető, és fogyasztása az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Előnyét növeli, hogy a kórokozók behatolásának kifejezett gátlásával is fékezi a romlást, és amint Paul Malfoy, a Protame vezérigazgatója elmagyarázta, az emberi bőrre gyakorolt irritáló hatása is ki van zárva.
A tervek szerint 2025-ben kereskedelmi forgalomba kerülő bevonatnak főleg a nagy távolságokra történő gyümölcsszállítások során keletkező tetemes veszteségek csökkentése révén lehet óriási jelentősége, igazi előnyei azonban a hosszabb ideig tartó használat mutatja meg.