A freshplaza.com cikke szerint, a spanyol (navarrai székhelyű) Endinava vállalat az elmúlt évben megkezdte az úgynevezett „élő" saláták forgalmazását, ami azt jelenti, hogy a fejessalátákat a tisztára mosott gyökérzettel együtt árusítják.
A hidropónikus termesztési rendszerben nevelt salátát otthon hosszabb ideig el lehet tartani – Fotó: Pxfuel
A hidropónikus termesztési rendszernek az egyik nagy előnye, hogy a kész növényeket kifogástalan minőségben és a legkisebb szennyeződés nélkül és frissen lehet árusítani. Ez lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy a salátát otthon – a gyökereket vízbe mártva – hosszabb ideig (akár 2-3 hétig) frissen tartsák.
A spanyol fogyasztók körében – különösen az ország északi körzeteiben – az ilyen saláta nagy népszerűségnek örvend, fogyasztása gyorsan növekvő tendenciát mutat. Ebben a rendszerben a vállalat négy fajta salátát kínál.
A gyökeres termék nagybani forgalmazására a vállalat lyukacsos (jól szellőztethető) és szabadalmaztatott dobozokat is bevezetett, amelyek a gyökerek frissen tartása mellett a levelek hervadását is megakadályozzák.