Sokszor érzed úgy, hogy az arcod egyik napról a másikra fáradtabb, fakóbb sőt ráncosabb lett? Elképzelhető, hogy nem az alváshiány vagy a stressz az oka, hanem egy kevésbé ismert, de annál fontosabb vitamin hiánya. A K2-vitaminról van szó, ami, bár ritkán kerül szóba, valójában kulcsfontosságú a fiatalos megjelenés, a bőr feszessége és az érrendszer egészsége szempontjából.

Miért fontos a K2-vitamin?

A K2-vitamin kulcsszerepet játszik abban, hogy a kalcium oda kerüljön, ahol tényleg szükség van rá – vagyis a csontokba –, és ne a lágy szövetekben, például a bőrben rakódjon le. Ha ez az egyensúly megbomlik, az olyan problémákhoz vezethet, mint a bőr megereszkedése, finom ráncok kialakulása, valamint sötét karikák megjelenése a szem alatt.

A bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin védelmét is segíti ez a vitamin, méghozzá az MGP nevű fehérje aktiválásával. Ha ebből a védőpajzsból hiány van, a bőr veszít tartásából, és az öregedés jelei hirtelen, látványosan is megjelenhetnek – különösen a szem és a száj körüli területeken.

Árulkodó karikák, beesett tekintet

A K2-vitamin hiányának egyik legszembetűnőbb jele a szem alatti sötét karikák és a beesett szemek megjelenése. Ezek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem arra is utalnak, hogy a szervezetben nincs rendben a kalcium-anyagcsere, illetve a vérkeringés sem optimális. És hogy mindez miért fontos? Mert a bőr egészséges kinézete nemcsak a kozmetikumokon múlik, hanem belső egyensúlyon is.


Nemcsak a bőr, a csontok is szenvednek

A K2-vitamin nemcsak kívül, hanem belül is dolgozik értünk: segít megelőzni, hogy a kalcium az erek falában vagy a bőr alatt rakódjon le, és biztosítja, hogy az inkább a csontokba épüljön be. Hiánya tehát nemcsak megereszkedett és fakó bőrt okozhat, de hosszú távon gyengébb csontozathoz is vezethet – különösen az arccsontoknál látszik meg ez a változás: laposabb orcák, határozatlanabb állvonal, mélyebb szemgödrök.

A K2-vitaminnak fontos szerepe van az érrendszer egészségében is, mivel megakadályozza a kalcium felhalmozódását az erek falában, ami az érelmeszesedés egyik kiváltó oka. Emiatt a K2-vitamin pótlása segíthet a szív- és érrendszeri problémák kezelésében.

Miért fordul elő gyakran K2-vitamin-hiány?

Régen, amikor még legelőkön tartott állatok húsát és belsőségeit fogyasztottuk, valamint fermentált ételek is gyakran kerültek az asztalra, természetes módon jutottunk hozzá K2-vitaminhoz. Mára viszont a haszonállatok gabonán nevelése és az élelmiszer-feldolgozás ezt a lehetőséget alaposan visszaszorította.

savanyú káposzta

A fermentált élelmiszerek is tartalmaznak K2-vitamint – fotó: Shutterstock

Ezekben az ételekben még bőven van K2-vitamin

Ha szeretnél gondoskodni a fiatalos megjelenésről és az egészségedről, érdemes ezeket beiktatni az étrendedbe:

• natto (japán fermentált szójabab),
• érlelt sajtok: camembert, gouda, edami,
• legelőn tartott állatokból készült élelmiszerek, különösen a marhamáj,
• tojássárgája,
• erjesztett zöldségek és tejtermékek.

Már pár hét alatt látványos lehet a változás

A K2-vitamin bevitelének növelése nemcsak a belső folyamatokat támogatja, de a külső megjelenésedet is frissíti. A tapasztalatok szerint már néhány hét elteltével javulhat a bőr rugalmassága, a szem alatti területek színe, és csökkenhet a fáradtság látszata az arcon.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock