Az európai országok közül Svájc az egy főre jutó termőföld területet tekintve nagyon szűkösen van ellátva.

hidropónia

Az új termőhelyek általában hidropónikus rendszerben működnek – fotó: pixabay.com

Ezért van különleges jelentősége a svájci Innosuisse, innovációs ügynökség a hortidaily.com hírportál által ismertetett kezdeményezésnek, amely szerint, a Scaut információs vállalat megkapta a támogatást a földalatti zöld gazdálkodás koncepciójának bővítésére.

Ennek lényege, hogy a Zürichi Egyetem tanácsadása és közreműködése mellett,

olyan föld alatti helyiségeket (barlangokat, alagutakat, óvóhelyeket, gépkocsi parkolókat, stb.) alakítanak át növénytermesztés (főleg zöldségtermesztés) céljaira, amelyek eddig kihasználatlanok voltak.

Ezek a termőhelyek új élelmiszer-termelési forrást jelentenek, és ugyanakkor védve vannak az időjárás viszontagságaitól, valamint a kártevők támadásaitól, és általában hidropónikus rendszerben működnek, ennélfogva – a szabadföldi termesztéshez képest – jóval kevesebb növényvédő szert és öntözővizet igényelnek.

Ezt a rendszert a svájciak 'Underground Green Farming'-nak nevezik.