A füge 20-25 évvel ezelőtt Németországban (és Magyarországon is) tulajdonképpen déligyümölcsnek számított, bár házikertekben mindig lehetett egy-két fügefát találni – olvashatjuk a freshplaza.de, hírportálon.

Baden-württembergi termesztők kisebb fügeültetvényeket állítottak be — fotó: pixabay.com

Vannak nagyobb hidegtűréssel rendelkező fügefajták is

A német és magyar fogyasztást azonban a dél-európai országokból és Törökországból biztosították. Az elmúlt évben viszont baden-württembergi termesztők már kisebb fügeültetvényeket állítottak be, kihasználva a globális felmelegedés kedvező hatását (főleg a korábbi kitavaszodást) és néhány megfelelő nagyobb hidegtűréssel rendelkező fajtát kiválasztva.

Az európai piacokon döntő jelentősége van a fajta megválasztásának, mivel az itteni fogyasztók a barna, illetve sárgászöld héjárnyalatú fajtákat kedvelik.

Minden feltétel adva van a sikeres német fügetermesztéshez

A füge ugyanakkor egy viszonylag alacsony ráfordítással és kevés ápolással előállítható gyümölcs, és emellett a német piacon jól eladható, különös tekintettel a belföldi konkurencia csaknem teljes hiányára.

füge

A hektáronkénti várható terméseredményt még nem tudják felmérni — fotó: pixabay.com

Cécile Prunier, a Kompetenzzentrum Obstbau Bodensee részéről egy gyümölcsbemutatón tartott előadásában kifejezte azt a meggyőződését, miszerint minden feltétel adva van a sikeres német fügetermesztéshez bár a hektáronkénti várható terméseredményt egyelőre (mindössze kétéves tapasztalatok alapján) nem lehet pontosan felmérni.