Az articsóka egy 150–200 cm magasra és 1,5–1,8 méter szélességűre megnövő, fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény, melynek ehető része a növény virágzás előtt leszedett bimbója. A külső leveleinek burkából és az alattuk lévő bolyhokból kifejtve található az ehető rész, az articsókaszív – írja a greendex.

Párolva az articsóka édes, diós, frissítő, földes ízű növény, amelyet legtöbben a spárgához, a bambuszhoz vagy a kelbimbóhoz hasonlítanak. Nagyon jól illik mártásokhoz, szószokhoz, sültekhez, de akár pizzafeltétként is kiváló. Nagyon jól ellenpontozza a zsírosabb húsokat, és segít a zsírbontásban is.

Bár mára Kalifornia lett az egyik legnagyobb articsókatermesztő vidék, a növény a Földközi-tenger területén őshonos. Már az ókori görögök is fogyasztották, majd a 9. századtól Szicíliából terjedt el Európában, és ma is nagy népszerűségnek örvend, főleg Olaszországban és Franciaországban.

articsóka

Az articsóka a Földközi-tenger környezetében őshonos – fotó: pixabay

A zöldségfaj számos pozitív élettani hatást hordoz magában: szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterint, regenerálja a májat, mérsékli az epehólyaggyulladást, szabályozza a vércukorszintet, mérsékli a puffadást, enyhíti az IBS tüneteit, elősegíti az agy megfelelő működését, rendkívüli antioxidáns hatással bír és rákellenes eredményeket is tulajdonítanak neki a kutatók. Ez nagy valószínűséggel a benne található olyan antioxidánsoknak köszönhető, mint a rutin, a kvercetin, a szilimarin és a galluszsav. Ezeken kívül egyéb, kulcsfontosságú anyagokat, káliumot, rostokat, keserűanyagokat, szeszkviterpén-laktonokat, cinaropikrint, kávésav-származékokat, C-vitamint, magnéziumot, folsavat (B9-vitamin) és flavonoidokat is tartalmaz.


Ha frissen nem sikerül beszereznünk, akkor az articsóka rendkívül pozitív élettani hatásait kapszula formájában is élvezhetjük. A kapszulában található kivonatot általában a növény leveléből, szárából és gyökeréből készítik.

Ebben a videóban az articsókatermesztés rejtelmeiről tudhatunk meg egyet, s mást Borbás Marcsitól: