A burgonya világszerte alapélelmiszerként tartják számon, amit a levesektől kezdve a köretekig felhasználhatunk. Tápláló, könnyen elérhető zöldségféle, ami hosszú ideig, 3–6 hónapig, vagy akár még ennél hosszabb ideig is eltartható, a fajtájától és a tárolási körülményektől függően – írja a life.hu.
A krumpli akár egész télen is elállhat, ehhez azonban lényeges betartani néhány alapvető tárolási szabályt.
Az étkezési burgonya tárolása során arra is figyelni kell, hogy a tárolási időszak alatt ne érje fény a gumókat – fotó: pixabay.com
Tippek a burgonya tárolásához
A burgonyát hagyományosan gyökérvermekben tárolták annak érdekében, hogy egész télen alapanyagként szolgálhasson az ételekhez. A gyökérverem egy olyan föld alatti tárolóhely, amely védve van a fagyos hőmérséklettől, de hűvös és nedves körülményeket biztosít a krumplinak, répának.
Tedd hűvösre!
Napjainkban a legtöbben már nem rendelkezünk ilyen gyökérveremmel, de a modern otthonokban is alkalmazhatjuk a tárolás hasonló elveit. A burgonya ugyanis meghálálja, ha a pincében vagy otthonod hűvösebb részén tárolod: a 7–10 °C a legideálisabb a számára.
Amennyiben a hőmérséklet túl alacsony, a burgonyákban lévő keményítő cukorrá fog átalakulni és a gumók besötétednek. Magasabb hőmérsékleten viszont a krumpli kicsírázik. A burgonya hűvös helyen történő tárolása lelassítja a csírázási folyamatot, de apró hajtások megjelenhetnek rajta. De ne aggódj – a burgonya ekkor is biztonságosan fogyasztható, főzés előtt egyszerűen csak távolítsd el róla a csírahajtásokat.
Az étkezési burgonya tárolása során arra is figyelni kell, hogy a tárolási időszak alatt ne érje fény a gumókat, ugyanis a világosban tartott burgonya bezöldül, szolanin termelődik benne. Az ilyen burgonya íze kesernyés, ráadásul nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező.
Olyan fajtákat válassz, amelyek jól bírják a hosszabb ideig tartó tárolást!
A gumók eltarthatósága szempontjából lényeges fajtatulajdonság, hogy a hosszabb nyugalmi idejű fajták akár magasabb hőmérsékleten is tárolhatók nagyobb veszteségek és a túl korai csírázás veszélye nélkül (a rövid tenyészidejű fajtáknak jellemzően rövid a nyugalmi idejük is, ezért nehezebben tárolhatók a következő év tavaszáig).
Az ajánlott fajták közé tartozik a Balatoni Rózsa, a Desirée vagy a Kondor. Más burgonyafajták nem biztos, hogy egész télen elállnak, bár a legtöbb krumplifajta megfelelő tárolási körülmények között legalább egy-két hónapig friss marad.
Szelektáld a burgonyát!
Érdemes fajták szerint rendszerezni a burgonyát, és előbb a gyorsabban romló fajtákat felhasználni.
Tüzetesen nézz át minden egyes szemet!
Miközben a burgonya szelektálását végzed, alaposan nézd át azokat, és válogasd ki közülük, amelyeken zúzódások vagy más sérülések vannak. A törött héjú, repedezett, bevágott vagy puha foltos gumókat azonnal használd fel. A zöld burgonyákat azonban dobd ki, mivel keserű ízűek, és nagy mennyiségben betegséget is okozhatnak.
Jól szellőző helyen tartsd és ügyelj a páratartalomra!
A burgonyát mindig olyan helyre tedd, ahol jó a légáramlás, hogy oxigént használhassanak fel és szén-dioxidot adhassanak le tárolás közben. Fontos a megfelelő páratartalom is, hiszen a burgonya 80 százaléka víz, ezért nedves helyen kell tárolni annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Az ideális páratartalom 90 százalékos lenne, de ez általában nem valósítható meg otthoni körülmények között, de párásító használatával némileg növelheted a páratartalmat.
A krumpli akár egész télen elállhat, ehhez azonban lényeges betartani néhány alapvető tárolási szabályt – fotó: pixabay.com
Csomagold be!
Tárold a burgonyát sötét helyen, olyan fedett dobozokban vagy tárolókban, amelyeken van néhány szellőzőnyílás. Mielőtt becsomagolod, semmiképpen ne mosd meg, mert a nedvesség penészedést okozhat, csökkentve az eltarthatóságot.
Lényeges, hogy a burgonyát külön tárold a hagymától, a banántól és egyéb gyümölcsöktől, mert ezek etilén gázt bocsátanak ki, ami a burgonyánál korai csírázást okozhat.
Rendszeresen ellenőrizd a tárolt krumplit!
Időközönként nézz be a tárolóba, és a romlásnak indult krumplit dobd ki, hogy ne tudja megfertőzni a többit is.