Az izraeli BioBetter startup szakemberei dohánylevelek alapján kezdték meg a mesterséges hús előállítását – olvashatjuk a fleischwirtschaft.de portálon. Az újításhoz több izraeli állami- és magánvállalat anyagi támogatását veszik igénybe.
|
Amint Oded Soszejov professzor kifejtette, az izraeli új technológia megteremti a tömeges gyártás lehetőségét, és már a közeli jövőben alkalmas lehet több ezer tonna laboratóriumi hús előállítására.
Az ilyen húsok piacának térnyerését azonban elsősorban az előállítási költség határozza meg, amely jelenleg grammonkénti egy dollárt tesz ki, és azt nyilván nagyon kevesek lennének hajlandók megfizetni.
Dohánylevélből is készülhet növényi alapú hús – Fotó: Pxfuel
Az izraeli kutatók szerint azonban a költségszint 2030-ra már versenyképes lehet, illetve azonos szintre kerülhet a hagyományos úton előállított húsok áraival.
A dohánynövény esetében ugyanis évente akár négy szaporítási ciklus is megvalósítható, és a négyzetméterenként előállítható levélmennyiség is növelhető, sőt a dohánylevelek külföldről is beszerezhetők. Ugyanakkor pedig a BioBetter folyamatosan dolgozik a laboratóriumi technológia tökéletesítésén.