Az oregánó (Origanum vulgare L.), vagy másnéven szurokfű egy közepesen magas (40-80 cm), illatos aromájú, évelő félcserje, amely – ha már meggyökeresedett – nagyon jól tűri a szárazságot, hiszen mediterrán vidékről származik, és éppen ezért a forró, napos, száraz körülményeket kedveli. Hazánk bármely területén akár öntözés nélkül is egyszerűen termeszthető, nem igényel túl sok törődést, jól termeszthető vadkáros területeken is. Alkalmazkodóképeségét jól mutatja, hogy egész Európában elterjedt, még Finnországban is termesztik. Egyedül a pangóvizes talajt nem kedveli, de alapvetően minden termőterületen jól boldogul.
2020 őszén telepített első éves oregánó állomány Szarvasgedén – Fotó: Silvestris & Szilas Kft.
Mire jó az oregánó?
Az oregánót először a görögök használták fel, akik úgy tartották, hogy Afrodité istennő teremtette kertjébe, a boldogság jelképének. Maga az oregánó szó is „hegyi örömöt” jelent. Gyógyhatását már az ókori Egyiptomban, illetve az ókori Görögországban is ismerték, köhögéscsillapításra és sebek kezelésére használták. Jelenleg a világon egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Illóolaját felhasználják a gyógyszeriparban, illetve az állati takarmányozásban (kiváló alternatíva az antibiotikumok kiváltására). A termesztett oregánó hazánkban elsősorban illóolaj-lepárlás alapanyagául szolgál. Gomba- és baktériumölő tulajdonságát is főleg az illóolajában található timolnak és karvakrolnak köszönheti.
Miért éri meg oregánót termeszteni?
A Silvestris & Szilas Kft. Európa egyik legnagyobb – technológiailag legfejlettebb lepárló üzemeivel rendelkező – illóolaj-gyártó vállalata, amely a folyamatosan bővülő világpiaci igényeket a magyar szántóföldeken megtermelt növényi alapanyagokból előállított illóolajokkal szeretné kielégíteni. A nagyüzemi termelésbe illeszthető gyógy-, és fűszernövények termesztésének fejlesztésére megjelent a Kormány VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú pályázata, amelynek célja az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés magyarországi támogatása. A Silvestris & Szilas Kft. a pályázatban megfogalmazott célok elérése érdekében üzleti ajánlatokat dolgozott ki olyan, ültetvényként termeszthető gyógy-, és fűszernövények integrált termeltetésére, amelyek nagyüzemi körülmények között kiemelkedő eredményt biztosítanak.
A legnagyobb hangsúlyt jelenleg az oregánó (szurokfű) termeltetésére fektetik, lehetőségük van több ezer hektár leszerződésére is, s partnereit ingyenes szaktanácsadással segítik a termelés és a betakarítás folyamán. A stabil felvásárlói környezet mellé megemlítendő, hogy maga a növény is képes stabil hozamot biztosítani még szélsőséges időjárási körülmények között is. Természetesen itt is jelentkezik éves ingadozás, de ennek mértéke más kultúrákkal összevetve lényegesen kisebb. Ráadásul a méhbarát technológia végett az oregánó elsőrangú méhlegelő.
Milyen fajtát válasszunk?
Az oregánó az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának szurokfű (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövény. Változékonyságával együtt jár, hogy számos alfajjal rendelkezik, amelyek ránézésre hasonlóak, de környezeti igényükben (pl. hidegtűrésben), olajtartalmukban és olajösszetételükben nagyon eltérnek, így rendkívül fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Szerencsére a különböző alfajokból is számos minősített szaporítóanyag áll rendelkezésre, bár általában csak külföldi forrásból. Illóolaj lepárlási célra hazánkban a fehér virágú görög oregánó (O. vulgare L. subsp. hirtum) a legmegfelelőbb. Illóolajának akár 80-90%-át is kiteheti a karvakrol, de ugyanennek az alfajnak vannak timolos egyedei is. A Silvestris & Szilas Kft. jelenleg is kutatja, nyomon követi a különböző vetőmagforrásokból származó növények teljesítményét és naprakész információkkal látja el azokat, akik oregánó-termesztésre vállalkoznak.
Különböző fajtákból kinyert illóolajok – Fotó: Silvestris & Szilas Kft.
Hogyan kell az oregánót telepíteni?
Bár vonzó lehetne a magról vetés, sajnos az oregánó magja nagyon kicsi (ezermagtömege 0,1 gramm), ezért egyenletes állományt csak palántázással lehetséges kialakítani. Az oregánó megnevelésére a legtöbb hazai palántanevelő cég képes, s bár a Silvestris & Szilas Kft. az évek során kialakult szűk körrel dolgozik, de őket bármikor jó szívvel ajánlja. Az oregánót jellemzően 50-60 cm-es sortávra és 25-33 cm-es tőtávra telepítik.
Öt hetes oregánó palánta – Fotó: Silvestris & Szilas Kft.
Miként lehet megoldani az oregánó növényvédelmét?
Az oregánó mechanikai gyomirtása elengedhetetlen, ennek legfontosabb eszközei a különböző sorközművelők és gyomfésűk. A vegyszeres gyomírtás alapengedélyes szereinek bővítésén a Silvestris & Szilas Kft., illetve testvérvállalata az Angelika Farm Kft. közös erővel dolgoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanáccsal (GYSZT). Egyszikű gyomok ellen az Agil 100 EC, míg kétszikűek ellen a Lontrel vagy Cliophar 600 SL, illetve a Basagran 480 SL vált be. Kártevők ellen az oregánó kellőképpen ellenálló, így sem rovarölő, sem gombaölő kezelés nem szükséges az alaptechnológiában.
A zöldtömeg nagysága fokozható még május-júniusban, virágzás kezdete előtt kijuttatott lombtrágyákkal (különböző alga-készítményekkel és mikroelem-komplexekkel is) – Fotó: Silvestris & Szilas Kft.
Miképpen jut el a növény a feldolgozásig?
Az oregánó virágzása hosszan elnyúlik, június-július időszakra tehető. A betakarítást akkorra kell időzíteni, amikor a legtöbb kifejlett virágot látjuk az állományban, de a betakarítás optimális időpontjának meghatározását a Silvestris & Szilas Kft. rendszeres előmintázással is segíti. A betakarítást célszerű két menetben megtenni. Első menetben egy alternáló kaszával történik a rendre vágás, második menetben pedig a renden szárítást követően megy végbe az oregánó bálázása. A termő években 10-12 tonna zöldhozam mellett 60-80 kg olajhozam várható hektáronként, amely elsősorban a fajtaválasztás és a technológiai fegyelem függvénye.
A Silvestris & Szilas Kft. több, különböző oregánó-fejlesztési projekten dolgozik, amelyeknek célja a hektáronkénti olajhozam növelése a magasabb illóolaj tartalmú fajták és változatok kiválasztásával, valamint az illóolaj hozam növelését biztosító szerek és technológiák kidolgozásával.
Virágzik az oregánó, indulhat a betakarítás! – Fotó: Silvestris & Szilas Kft.
Készítette:
Lakiné dr. Sasvári Zita
Agrártechnológiai szakértő
E-mail: zita_sasvari@silvestris.hu
Ajánljuk elolvasásra egy korábbi cikkünket a témában:
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/gyogynovenyek-fuszernoveny-oregano-tamogatas-kerteszet-49342-002