A hazai kertészet fejlődésének egyik fő feltételét a hajtatásos zöldségtermesztés bővítésében látják az agrárpiaci szakemberek. Egyre úgy tűnik, a termesztőknek megéri követni ezt a gazdasági irányt – írja a baon.hu

hónapos retek

A korai hónapos retek termesztését  az alföldi termelők megoldják a viszonylag olcsón létrehozható kis sátrakban – fotó: pixabay.com

Hónapos retek és karalábé az elővetemény

Évről évre emelkedik a hazai termesztésű zöldségek aránya, amit mi sem bizonyít jobban, mint a vásárcsarnokok, heti piacok tél végi, kora tavaszi kínálatának származása. Mindez arra utal, hogy összhangban áll az ágazat fejlesztésének elmélete és a termesztés jövedelmezősége. A zöldségtermelőknek célszerűbb a magasabb szintű, költségesebb, de nagyobb értéket létrehozó hajtatásos termesztést bővíteniük.

A alföldi kertészek leleményesek, gyakran a jelentős ráfordítást igénylő, nagy légtérrel rendelkező fóliaházak nélkül is képesek boldogulni: például a korai hónapos retek termesztését megoldják a viszonylag olcsón létrehozható kis sátrakban.

Ez a technológia jellemző Bács-Kiskun vármegyében is, ahonnan a retek döntő része származik. Jelentős az a karalábé mennyiség is, amit tél végén dobnak piacra a térség kertészei. A termesztők profi szintre vitték tudásukat ezekkel a többnyire előveteménynek számító növényekkel.


karalábé

Jelentős az a karalábé mennyiség is, amit tél végén dobnak piacra a térség kertészei – fotó: pixabay.com

Egységesebb lett a primőrök minősége

Ha valaki felidézi a régi heti piacok kínálatát és összehasonlítja a maival, akkor feltűnő lesz a különbség:  a primőrök minősége napjainkra sokkal egységesebb lett, ami annak köszönhető, hogy a kertészek többsége belátta, hogy minőségi termést csak vetőmagtermesztőktől származó, fém­zárolt magvakkal lehet elérni.

A baon.hu Réger Béláné nagykőrösi őstermelővel beszélgetett, aki már évtizedek óta termeszt hónapos retket és fejes salátát fólia alatt, előveteményként. Az őstermelő elmondta, hogy bár a jó vetőmag tényleg alapfeltétel, de a végeredmény elsősorban a termesztési technológián áll vagy bukik. Ahogy a szép és ízletes karalábé előállítása is, ami sokszor csak számos melléfogással tanulható  meg.   Bács-Kiskun vármegyében, Pámonostorán sok karalábét termelnek, így az ottani kertészek ismerik termesztési buktatóit.

A hidegtűrő növények mellett egyre több meleg­igényes zöldségféle jelenik meg a hajtatásban –  főleg a paprika, a paradicsom, hiszen a kertészek jelentős része törekszik a hajtató felületek többszöri hasznosítására.

A paprikát, a paradicsomot jellemzően a karalábé, a hónapos retek, a saláta és az újhagyma előzi meg. A termelők azért ragaszkodnak ezekhez a zöldségekhez, mert más növényekhez viszonyítva gyorsan visszatérülnek költségeik.

saláta

Előveteményként sokan termesztenek salátát is – fotó: pixabay.com

A hazai zöldségek felülkerekednek az importon

Régóta tapasztalja a zöldségfélék kínálatának változásait Koncz Gyuláné nagykőrösi terménykereskedő, aki szerint a hazai termények egyre jobban az import fölébe kerekednek.

"A mediterrán térségből származó és a honi áruk aránya az utóbbi 10 évben jelentősen megváltozott az utóbbiak javára. Napjainkban azt mondhatjuk, hogy telített és kiegyenlített a terménypiac. A korai zöldségfélék, a retek, a zöldhagyma és a salátafélék hazai választéka teljes, s immár itt vannak a fűtöttházi paprika, paradicsom, uborkafélék, a hajtatott sárgarépa is. Ugyanez jellemző az év többi hónapjaira is. Zöldségfélékből valószínűleg idén sem lesz hiány. A gyümölcs ellátással számítunk problémákra. Jelenleg ugyan az alföldi kajszibarackról hallottam becsléket: a termés jelentős része tönkre ment a március végi, április elejei fagyokban" - fogalmazott Koncz Gyuláné.