A hajtatóházakban jelenleg főleg levélzöldségeket termesztenek, mesterséges táptalajon, LED-ek segítségével megvilágítva, a hőmérsékletnek és a páratartalomnak a növények igényeihez való pontos hozzáigazításával. Az eladott növények helyébe gyakorlatilag azonnal újakat ültetnek.
A kép illusztráció – fotó: Shutterstock
A vevők viszonylag élénk érdeklődést mutatnak a szemük előtt növekvő, egészséges zöldségfajták iránt. A termelők és forgalmazók az áruházon belüli termesztést más országokra is ki akarják terjeszteni, sőt azt ígérik, hogy a jövőben az áruházakon belül a jövőben egyéb zöldségek, sőt gyümölcsök is előállíthatók lesznek, bár ehhez még fokozatos fejlesztésre van szükség, és több időnek kell eltelnie.
Annyi bizonyos, hogy a szóban forgó üvegházakban a növények ideális növekedése és fejlődése – takarékos vízfelhasználás mellett és mérgező vegyszerek nélkül – biztosítva van. Ugyanakkor a vásárlók abszolút friss és egészséges termékeket kapnak, megfizethető áron. Ennek alapján a termelők és az áruházak remélik, hogy ezzel a módszerrel sikerül a szezonon kívüli zöldségimport egy részét kiváltani.
|