Srdjan Acimovic, a Hudson Valley Kutatólaboratórium vezető munkatársa elmondta, mindkét kórokozó a Colletotrichum nemhez tartozik, amely 189 gombafajt tartalmaz. Ezek pusztító rothadásos betegségeket okoznak számos gyümölcsben, például a banánban, az eperben, a citrusfélékben, az avokádóban és az almafajtákban – írja a blog.syngenta.hu.

A betegség betakarítás utáni tárolás során is károsítja a gyümölcsöt – fotó: Shutterstock

A kutatók szerint, ha a növényvédelmi beavatkozás nem történik meg időben, a veszteség New York államban elérheti akár a 25%-ot is. Arról nem is beszélve, hogy a biogazdaságok gyakorlatilag a termésük 100% -át elveszítik és a betegség betakarítás utáni tárolás során is károsítja a gyümölcsöt.

A különböző gombafajokat tartalmazó kórokozók különféleképpen reagálnak a gombaölő szerekre, ezért nagyon fontos, hogy kezelés előtt pontosan meghatározzák, melyik fajta van jelen az ültetvényen.