A Debreceni Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent a „Fajtahasználat a gyümölcstermesztésben” című kiadvány, amely a fajták megválasztásában nyújt segítséget a gyümölcsfák telepítését megelőzően. A műben a Szerkesztő (Dr. Csihon Ádám) célja a fajtaválasztás általános szempontjai mellett bemutatni a gyümölcsökkel szemben támasztott követelményeket, illetve ismertetni a fontosabb termesztett és termesztésre javasolt fajtákat.
„Fajtahasználat a gyümölcstermesztésben" című kiadvány – fotó: Debreceni Egyetem
Megismerhetjük a termesztett kultúrák hazai jelentőségét
A könyv a bevezető fejezetekben a fajtaválasztás általános szempontjait, a nemesítés módszereit, a termékenyülési viszonyokat, illetve a fajtatársítás kérdéseit taglalja. Ezt követően az egyes termesztett kultúrák hazai jelentőségét, majd a fajok származási helyét ismerjük meg, mely alapvetően meghatározza a termésbiztonságot, ezáltal a fajtaválasztást is.
A fajtahasználati trendek és folyamatok érzékeltetése a cél
Magyarország a fajtanemesítésben nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt ért el az utóbbi évtizedekben, a mű kitér ezen eredmények ismertetésére is. Részletezésre kerülnek a fajtákkal szembeni követelmények, divatirányzatok, valamint a fontosabb termesztett, vagy termesztésre javasolt fajták is. A mű jellegéből fakadóan ezek felsorolásánál és jellemzésénél nem a teljességre való törekvés a cél, hanem inkább a fajtahasználati trendek és folyamatok érzékeltetése.
Részletezésre kerülnek a fajtákkal szembeni követelmények – fotó: Debreceni Egyetem
A könyv ajánlható a hazai agrárfelsőoktatásban tanuló, gyümölcstermesztés iránt érdeklődő kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnök, agrármérnök szakos hallgatóknak, de termelők és házikert tulajdonosok számára is hasznos információforrás lehet. A kiadvány elektronikusan elérhető és ingyenesen letölthető az alábbi honlapon, a Kiadótól pedig nyomtatott formában is rendelhető.
https://dupress.unideb.hu/hu/termek/fajtahasznalata-a-gyumolcstermesztesben-e-book/