Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalosan engedélyezte a békalencsét friss zöldségként való termesztésre és fogyasztásra az EU-ban. A jóváhagyás a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) közel tíz éves kutatásának eredménye.
Megállapítást nyert, hogy ez a növény magas arányban tartalmaz a humán táplálkozásban jól hasznosítható fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, ugyanakkor termesztett változatának fogyasztása az élelmiszer-biztonsági és minőségi előírásoknak megfelel.
Emellett a növénynek nagy előnye, hogy az előállítása nem igényel termőföldet, mivel az állóvizek felszínén (általában emberi beavatkozás nélkül is) nő, többnyire műtrágyák és növényvédő szerek nélkül.
Ráadásul, gyors növekedése révén egy hektárra számítva nagyon magas hozamot produlkál.
A WUR kidolgozott egy speciális termesztési és feldolgozási technológiát, annak révén jó minőségű fehérjekoncentrátumot lehet előállítani.
Forrás: verticalfarmdaily.com
Indexkép: Pixabay