Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében (kivételt képeznek a nagyon érzékeny termékek), illetve piackutatási adatok szerint egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság - írja a fruitveb.hu.

zöldségek

Hamarosan betiltják a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében Franciaországban és Spanyolországban — fotó: pixabay.com

A fejlesztés egy együttműködés eredményeként jött létre

Együttműködés keretében ezt a trendet követve fejlesztett ki ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal (kígyóuborkára már korábban kidolgoztak egy ilyen bevonatot) és a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő Rijk Zwaan.

Európában az ehető bevonatok használata még nem szabályos

Európában egyelőre nem szabályos az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata, ilyet jelenleg csak a nem ehető héjú gyümölcsöknél és a virágoknál alkalmaznak. Az Egyesült Államokban és több más piacon ez a megoldás már ehető héjú kertészeti termékeknél is engedélyezett.

A láthatatlan csomagolás költsége hasonló, mint a a műanyag dobozok vagy a zsugorfólia ára. A bevonat felviteléhez a csomagolóüzemeknek egy speciális szóróberendezéssel kell rendelkezniük.

uborka

Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésében az eltarthatóság kulcskérdés — fotó: pixabay.com

A bevonatnak köszönhetően a termékek eltarthatósága több héttel meghosszabbítható

Nem  egyedüli az a fejlesztés, amibe a Liquidseal kezdett, hiszen az izraeli Sufresca start-up  2020-ban már hasonló projektet indított a műanyag csomagolóanyagok kiváltása érdekében, és tavaly be is mutatott egy korlátozottan légáteresztő, láthatatlan, ehető bevonatot uborkára, koktélparadicsomra, és mangóra.

A termékek eltarthatósága akár több héttel is meghosszabbítható a Sufresca szerint. Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésében az eltarthatóság kulcskérdés, mivel a globálisan megtermelt élelmiszerkészlet egyharmada a kukában végzi.

A frisspiaci termékek ehető bevonatainak fejlesztése komplikált folyamat. Ennek az az oka, hogy jelentős eltéréseket mutat az egyes zöldségek és gyümölcsök héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete, ahogy a légzésintenzitásuk és víztartalmuk is különbözik.  Az a bevonat, ami például jól működik a paprikán, az őszibarack vagy az avokádó esetében már nem biztos, hogy alkalmazható.