Sok étel íze megváltozhat a jövőben, azt ugyanis számos olyan körülmény befolyásolja, mint a hőmérséklet, a csapadékmennyiség vagy a talaj összetétele – írja a 24.hu.

Számos gyümölcs, zöldség és hús íze nagyban függ a környezeti hatásoktól, azaz a zamatuk teljesen megváltozhat, ha ezek a viszonyok – például a klímaváltozás hatására – megváltoznak.

Korábbi tanulmányok szerint például az eper íze nagyban függ a hőmérséklettől. Ahhoz, hogy édes legyen, meleg nappalokra és hűvös éjszakákra van szükség. Hasonló a helyzet az almák esetében is: a magas hőmérséklet okozta korai virágzás és a túl nagy melegek csökkentik a gyümölcs savasságát, keménységét és víztartalmát is, amitől kevésbé lesznek ropogósak és jóízűek.

eper

Az eper íze nagyban függ a hőmérséklettől – fotó: Pixabay

Számos étel íze pedig attól függ, hogy hogyan táplálkozik és milyen életmódot él az állat, amelyből az adott étel származik. Az olasz bettelmatt sajt különleges íze az alpesi legelőkön tartott marháknak köszönhető, azonban e területeken a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a csapadék, így elképzelhető, hogy idővel ezek a hegyi régiók már nem lesznek alkalmasak a gazdálkodásra.


Az állatok életmódja a húsuk ízét is meghatározhatja, például a világhírű spanyol iberico hús annak köszönheti egyedi ízét, hogy az ibériai sertéseket szabadon tartják, és kizárólag a természetben megtalált makkokkal táplálják. Azonban az Ibériai-félszigeten egyre több az erős hőhullám, és öt éve aszály sújtja a térséget, aminek következtében sokkal kevesebb a makktermés, így mással is etetni kell az állatokat, így viszont húsuk elveszítheti jellegzetes ízét.