A gomba nem csak finom, de nagyon egészséges is. Ha pedig ősz, akkor gombaszezON. A szarvasgomba az őszi erdő kincse. Nagyon kevés van belőle, és azt a néhányat is nagyon nehéz megtalálni, ezért igazán értékes az igazi ínyencek számára. Szerencsére íze és illata annyira intenzív, hogy nagyon kevés is képes varázslatossá tenni a belőle készült ételt. Éppen emiatt általában vagy vékonyan szeletelve, vagy reszelve kerül az ételekbe.

A szarvasgomba tehát igazi különlegesség, az értékét pedig még inkább meg tudja növelni, ha mi magunk találtunk rá. Tudjunk meg róla minél többet, és legyen szerencsénk hozzá az erdőben és persze a konyhánkban is!

Amit a szarvasgombáról tudni érdemes

1.A szarvasgomba név sokféle, föld alatti gomba gyűjtőneve, de mindegyikben közös, hogy igazi gasztronómiai különlegességek.

2. Régebben kutyaorr gombaként, drága pöfetegként, sőt, még disznógombaként is emlegették. Ezeket a neveket a szarvasgombát legügyesebben kiszagoló állatokról kapta.

3. A szarvasgomba egy föld alatti gomba, amelyik az erdei fák gyökereivel él társközösségben. A meszes, humuszos talajt kedveli. Gyökérkapcsolatot képez a fák gyökereivel, azonban a szarvasgombák hifái nem hatolnak be a növény gyökerének sejtfalába, hanem sűrű gombafonalakból álló köpenyt formálnak a gyökér körül.

4. Nem a legelegánsabb gombák közé tartozik, kalapot sem visel. Szabálytalan alakja és gumószerű termőteste van. Szaporító szervét, az aszkuszt, a föld felszíne alatt nyolc-tíz centiméter mélyen képzi. Ez a világ legértékesebb gomba termése.

5. Mivel nagyon ritka gomba, egyre több a biotechnológiai módszerekkel létrehozott mesterséges példány belőle.

6. Bár vágykeltő hatása nem bizonyított, afrodiziákumként gondolnak rá. Casanova a legendák szerint mindig fogyasztott belőle randevúi előtt. El is neveztek róla egy Casanova nevű szarvasgomba mártást.

7. Illata és íze fűszeres, a fokhagymára emlékeztet, de különleges zamata semmihez sem hasonlítható.


8. Egy olasz mondás szerint " Aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát.” Szerencsére a gímszarvasok nagy többsége nem ismeri ezt a mondást, ugyanis állítólag ők igen sok szarvasgombát fogyasztanak a szeptemberben és októberben zajló párzási időszakukban, ami erőt ad nekik a jövendőbeli gímszarvaspopuláció számának növeléséhez.

szarvasgomba

A szarvasgomba igazi különlegesség. Fotó: Shutterstock

9. A szarvasgomba inkább fűszer, hiszen nem a mennyisége, hanem az illata határozza meg az ételekben betöltött szerepét. És nem csupán ezt. Minél jobb az illata, annál magasabb az értéke is.

10. A leghíresebb szarvasgomba fajta latin neve Tuber melanosporum. A szarvasgomba franciául truffe, ami trufle, azaz a gumó szóból származik.

11. Rendszeresen tartanak szarvasgomba aukciókat. 2010-ben 105 ezer euróért vásárolt meg egy lelkes rajongó egy 936 gramm súlyú fehér szarvasgombát egy olaszországi árverésen.

12. Alexandre Dumas író szerint „a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretni valóbbá teszi”.

13. Nem véletlenül nevezik a „konyha gyémántjának”, és a  „gombák Mozartjának”.

14. Egyedül hazánkban található meg a homoki szarvasgomba. Leginkább az Alföld akácosaiban lelhetünk rá.

15. Nem csak a mai kor ízlésének fel meg, hiszen Ferenc József császár kedvenc levese a szarvasgombás csicsókaleves volt.

16. Már az ókori Mezopotámiában is használták az ételek ízesebbé tételére. A görög filozófus, Theophrasztosz szerint pedig a szarvasgomba az őszi esők és villámlások hatására keletkezik. A lucullusi lakomákon a legkülönlegesebb csemegének és afrodiziákumnak számított.

17. A szarvasgomba-termesztők és a háziállatok védőszentje Remete Szent Antal.

18. Sok szarvasgombás receptnél használnak „szarvasgombalét”. Ez nem más, mint hogy a megmaradt szarvasgombát húsleves levében állni hagyják, így az átveszi annak jellegzetes zamatát. Azonban ez csak igen rövid ideig tárolható el ebben a formában.

19. Az északnyugat-olaszországi Piemont tartományban minden ősszel vadászok és kutyáik kutatnak egy bizonyos szarvasgomba után. Ez a gomba a híres fehér szarvasgomba, amelyik úgy vált ismertté, hogy Giovanni Morra olasz szállodás egy szép gombát küldött Marilyn Monroe-nak, de még Truman elnököt is megajándékozta egy példánnyal. Tőle azonban egy elég fura levelet kapott köszönetképpen, melyben ez állt: „Köszönöm a burgonyát. Sajnos megromolhatott utazás közben, ezért ki kellett dobnunk.”

20. A szarvasgomba fővárosa a francia Sorges város. Itt található a világ első szarvasgomba múzeuma is.

21. A szarvasgombafajok még a -14 °C-ot is kibírják. A hótakaró segíti a gomba áttelelését, de nehezíti a megtalálását.

22. A szarvasgombának vannak hím és nő egyedei, amik külön telepekben élnek. Ezek a telepek több méter távolságban helyezkednek el egymástól. A gumó formájú termőtest a talajban fejlődik. A különböző nemű telepek között a szarvasok, a vaddisznók, az őzek, a legyek és a bogarak közvetítik a spórákat.

szarvasgomba

Ha ősz, akkor szarvasgomba. Fotó: Shutterstock

23. A legtöbb országban védett a szarvasgomba és gyűjtése is szabályokhoz van kötve. Csak vizsgával és engedéllyel lehet gyűjteni, naponta legfeljebb 20 dekagrammot vagy pedig három darab föld alatti gombát.

24. A gyűjtés kizárólag képzett kutyákkal történik, mert így biztosan csak az érett gomba kerül felszedésre. A leginkább alkalmas fajok a golden retriver, a labrador, a vizsla, a beagle és a spániel.

25. A legősibb szarvasgomba vadászok a sertések voltak, azonban elég nehéz volt rávenni őket, hogy adják oda gazdájuknak a kiásott zsákmányt. Sok vadásznak ugyan lett gombája, de odaveszett egy-két ujja.

26. Az olaszországi Piemontban tilos a friss szarvasgombákat tömegközlekedési eszközön szállítani, az intenzív illatuk miatt.

27. A szarvasgombát először száraz kefével kell megtisztítani. Ezután hideg vízben le kell mosni, majd kis kefével áttakarítani.

28. Létezik téli szarvasgomba is. Ez ízében és illatanyagában is nagyon hasonlít a hagyományos szarvasgombához.

29. A szarvasgomba alacsony kalóriatartalommal, de magas B-, D- és K-vitamin tartalommal rendelkezik.

30. Tartalmaz egy androstenol nevű feromont, amit az emberi szervezet csak kamaszkorban kezd termelni, majd egyre csökken a mennyisége. Az androstenol hatására állítólag mindkét nem vonzóbbnak tartja az ellenkező nemhez tartozókat.

31. Nagyon finom szárítva, de olajban is. A legegyszerűbb ételekhez illik legjobban, hiszen nem szabad más fűszert használni mellette, hogy érvényesülni tudjon. Az olaszos tésztaételekhez, tojásos ételekhez, vagy akár egy egyszerű vajas pirítóshoz is kiváló. A fehér szarvasgombát inkább nyersen fogyasztják. Az olasz konyhához inkább a fehér, a franciához a fekete szarvasgomba illik.

Szarvasgombában gazdag őszt kívánunk mindenkinek!