Jujuba

A jujuba Kínában őshonos. Ez egy olyan datolyaféle, amely eléggé rágós érett formában, ezért gyakran megaszalják és úgy fogyasztják. A jujuba hatékony a szorongás oldásában, emellett gazdag káliumban és rostokban, így nagyon pozitívan hat a szív és az emésztőrendszer egészségére. A jujuba antioxidánsokat és flavonoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz, így csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben. Székrekedés esetén is hatékony lehet a fogyasztása.

jujuba

A jujuba antioxidánsokat és flavonoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz – fotó: Pixabay

Camu camu

A camu camu gazdag C-vitaminban, így segít az immunrendszer erősítésében, továbbá pozitívan hat a bőr állapotára, illetve erősíti az izmokat és a csontokat is. Még a fogyásban is a segítségünkre lehet, hiszen fokozza a kalóriaégetést, és egészségesen tartja a bélrendszert is.

Goji bogyó

A goji bogyó bővelkedik C-vitaminban, ami fokozza az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat, valamint 21-féle ásványi anyagot tartalmaz. A goji jótékony hatásai közé tartozik a vér antioxidáns szintjének növelése, amit a karotinoidoknak és a béta-karotinoknak köszönhet. Fogyasztásával biztosíthatjuk a B- és E-vitamin-szükségletünket. C-vitamin-tartalma pedig a paprikáéval egyenlő. Emellett jelentős mennyiségű a réz-, a cink-, a vas-, a kalcium, valamint a széntartalma.

goji

A goji bogyó számos vitaminban bővelkedik – fotó: Pixabay

Mangosztán

A mangosztán olyan tápanyagokat tartalmaz, mint magnézium, mangán, réz és C-vitamin. A mangosztán antioxidánsokban is bővelkedik, így nagyfokú védelmet jelenthet a krónikus betegségekkel szemben. Sok olyan ásványi anyagot is tartalmaz, amely alapvető funkciókat képes ellátni az emberi testben.

mangosztán

A mangosztán antioxidánsokban is bővelkedik – fotó: Pixabay

Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs nagy mennyiségű bioflavonoidot, valamint sok vasat, rostot, antioxidánst és magnéziumot tartalmaz, amelyek védelmet jelentenek a sejteknek a károsodásokkal szemben. Sőt, állítólag az alábbi gyógyhatásokkal is rendelkezik: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, rákmegelőző hatású, és a bőrünk, a hajunk egészségét elősegíti. A sárga héjú változat gyümölcshúsa fehér, fekete magokkal, a piros-zöld héjú változaté pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal. Állaga hasonlít a kiviéhez, puha, lédús, íze kissé savanykás. Nyersen magában vagy gyümölcssalátába keverve fogyasztható.

sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet – fotó: Pixabay

Durián

A duriánt a gyümölcsök királyának is nevezik az ázsiai országokban. Ezekben az országokban főleg a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére fogyasztják. Nagyon finom gyümölcs, azonban arról híres, hogy a szaga elviselhetetlen, rothadó bűzt áraszt: annyira büdös, hogy kitiltották az éttermekből, és a tömegközlekedési eszközökre is tilos felszállni vele.

durián

A duriánt a gyümölcsök királyának is nevezik – fotó: Shutterstock

Rambután

A rambután sok C-vitamint tartalmaz, amely segít a kollagén fokozásában, illetve aktívan hozzájárul az erek és az idegsejtek egészségéhez is. Antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek remek öregedésgátló hatással rendelkeznek.

rambután

A rambután antioxidánsokban is bővelkedik – fotó: Pixabay

Pomelo

A pomelo a citrusfélék családjába tartozik. Tele van A-vitaminnal, B1-, B2-vitaminnal, foláttal, rosttal és káliummal, C-vitamin-tartalma pedig kiemelkedően magas. Csökkenti a koleszterinszintet, és zsírégető hatása is van. Szív- és érrendszeri panaszok esetén is segítségünkre lehet, és kiválóan erősíti az immunrendszerünket. A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést, és gyulladáscsökkentő hatása van. Őshazája Délkelet-Ázsia, de Kaliforniában is termesztik.

Licsi

A licsi nemcsak friss állapotban, de konzerv formában is kapható gyümölcs. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a B-komplex vitaminoknak, a káliumnak és a polifenoloknak, amelyek segítenek felgyorsítani az anyagcserét. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. A gyümölcshús hófehér, zselés állagú. Íze édeskés, az ananászéhoz hasonló.


Passiógyümölcs

A passiógyümölcsöt a világ számos táján termesztik. Tele van olyan antioxidáns vitaminokkal, mint az A-, C- és E-vitamin, továbbá tartalmaz vasat és káliumot is. Több különféle flavonoidot is tartalmaz. A passiógyümölcs jótékony hatásai között megemlíthető, hogy hatékony magas vérnyomás és görcsök ellen is. A maracuja fogyasztása a gyümölcs húsában lévő enzimeknek köszönhetően elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését.

maracuja

A passiógyümölcsöt a világ számos táján termesztik – fotó: Pixabay

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay