A cékla igazán finom. Ráadásul akkor is rendelkezésünkre áll, amikor már a legtöbb zöldség nem, hiszen ősszel és télen is bátran fogyaszthatjuk. Kiváló salátaként, készíthetünk belőle zöldséglevet, párlatot, vagy fagyit, lehet sütemények alapanyaga is, sőt, bébi korában grillezve is elképesztően finom!
Nem véletlen, hogy a cékla i.e. 3000-ben is közkedvelt volt, és ez azóta sem csökkent. Habár a megítélésében történtek változások. Az ókori rómaiak afrodiziákumként gondoltak a céklára. Ennek az oka az lehet, hogy a céklában bór van, amely felelős a nemi hormonok termelődéséért. Éppen ezért a régi bordélyházak falát gyakran díszítették céklát ábrázoló képekkel.
Manapság azonban leginkább nem kép formájában gyönyörködünk a cékla látványában. Bár a céklával leggyakrabban lila színben találkozunk, akad belőle sárga színű is, amelyik leginkább Nagy-Britanniában fordul elő, és arany cékla a neve. Olaszországban fehér változata is ismert, amelyben bordó erek futnak, és igazán szép látványt nyújt.
A cékla nagyon finom, akár még süteményekben is! Fotó: Shutterstock
De nem csak a látványa, az íze miatt is kedvelt. A céklából például még finom zöldségpárlatot is készíthetünk. Nevezhetnénk pálinkának is, mégsem tesszük. A cékla esetében ugyanis nem beszélhetünk pálinkáról, hiszen az hivatalosan csak cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. De természetesen az ízélmény ezzel nem törődik, és akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy igazán finom. Ráadásul a céklát gyerekjáték termeszteni, akár még balkonládában is.
Így legyen cékla a kertedben
A cékla a kezdő kertészek álma, ugyanis szinte magától megterem. Persze ehhez először el kell vetni, és az sem árt, ha a kedvében járunk, hogy igazán bőséges és jó minőségű legyen a termés. A cékla átlagos fényigényű növény, így a kert bármely területe tökéletesen megfelelő számára, de azért a teljes árnyékot, mint ahogy általában a növények, a cékla sem kedveli. Bármilyen talajban megterem, de ha ő dönthetne, akkor a cékla egészen biztosan vályogos-homokos-humuszos talajba vetné magát.
Egyet nem úszunk meg a céklával kapcsolatban, és ez nem más, mint az öntözés. Ha ugyanis nem öntözzük, akkor fás és kicsi gumói lesznek. A másik, amit nem szabad kihagyni, a gyomlálás. A céklát azonban sajnos nem csak mi szeretjük, hanem a levéltetű és a répalégy is. Továbbá a lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság is meg tudja támadni, így fontos, hogy védjük ezekkel szemben.
A céklát nem csupán tavasszal vethetjük, de másodvetésként júniusban és júliusban is. Mielőtt nekikezdünk az aprócska magok vetésének, feltétlenül gondoskodjunk róla, hogy gyomtalanított, jól átforgatott ágyásba kerüljenek. Készítsünk 40 cm-es sortávolságot, és körülbelül félujjnyi barázdákba szórjuk a magokat. Ezután fedjük be földdel, majd öntözzük meg. Mivel a magok nagyon aprók, egészen biztos, hogy szükség lesz ritkításra. Ezt akkor tegyük meg, amikor a kikelt növények elérik az 5-6 cm-es magasságot. Ekkor a tőtávolság 15 cm legyen. A ritkított palántákat ültessük át egy másik ágyásba, vagy ajándékozzuk el.
Ha nincs kertünk, akkor is lehet céklánk
Akkor sem szabad lemondani a cékláról, ha nincs kertünk. Ugyanis a cékla még a balkonládánkban is megterem. Azonban ide érdemes inkább kisebb fajtát választani. A magokat 2-3 centi mélyre és ugyanilyen távolságra kell vetni. Ügyelni kell rá, hogy a talaj mindig nedves legyen. Akár napos, akár félárnyékos helyre is tehetjük a ládát, jól fogja bírni a cékla. Nem is kell rá sokat várni, hiszen a vetés után az első céklákat már 4-5 hét elteltével fogyaszthatjuk.
A cékla nem csak finom, hanem nagyon egészséges is
A céklát nem csak az íze kedvéért érdemes fogyasztani. de azt természetesen meg kell jegyeznünk, hogy nagyon finom módja a céklaevés annak, hogy sokat tegyük az egészségünkért. A cékla ugyanis dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Ezen felül még rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat is tartalmaz, és persze bőségesen ellát minket vitaminokkal is.
Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, melyek neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Ehhez mindössze napi 2,5 deciliter céklalevet kell elfogyasztanunk, ami nem csak egészséges, de nagyon finom is. Méregtelenítő és zsírégető hatása miatt tökéletes társunk lehet a fogyókúrákban is. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.
A cékla italként is megállja a helyét. Fotó: Shutterstock
A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van. Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezet oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatunk rá. Ha edzés előtt fogyasztjuk a céklát, kevésbé fogunk elfáradni, ha utána, akkor pedig segít az edzés utáni regenerálódásban. Az állóképességet is javítani fogja a cékla. C-vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja. Magas vas és folsav tartalma miatt pedig a cékla sokat segít a vérszegénység leküzdésében is.
A cékla szinte valamennyi B-vitamint tartalmazza, így hatásos a daganatos megbetegedések leküzdésében. A vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani. A benne lévő triptofántól jobb lesz a hangulatunk, ezért igaz a mondás, miszerint "ha céklát eszel, boldog leszel". A cékla ráadásul segít az időskori demencia lassításában, és a stressz kezelésében is.
Azonban az okozhat stresszt, ha véletlenül leesszük magunkat vele, és beszínezi a ruhánkat. De erre is van megoldás. Soha ne használjunk meleg vizet a céklafolt eltávolítására! Hideg vízzel azonban el tudjuk tüntetni a ruhákból, ha pedig a kezünket színezte be, a citromleves kézmosás lesz a segítségünkre.
Így fogyaszd a céklát
A cékla vitamintartalma akkor a legmagasabb, ha frissen fogyasztjuk. A legtöbben céklasalátaként készítik el, akár friss, akár főtt céklából, de igazán népszerű az ecetes cékla is. De a fermentált cékla is nagyon finom és egészséges.
De nem csak mi szeretjük a céklát. Az orosz konyha egyik nagy kedvence, a borscs leves is elképzelhetetlen lenne cékla nélkül. A céklából számos húsos és húsmentes levest vagy főzeléket is készíthetünk, és akár köretként is megállja a helyét. Mivel a céklának magas a cukortartalma, édes ételekhez is kiváló, így készíthetünk belőle süteményt, céklalekvárt vagy akár céklabrownie-t is.
Ahhoz pedig, hogy sokáig tudjuk fogyasztani, nem mindegy, hogy tároljuk a céklát. Akár hűtőben, akár jól szellőző pincében is eltartható. Sokan homokba ásva tartósítják a cékla gumóit, de salátaként is el tudjuk tenni. Azonban a cékla fogyasztása sajnos okozhat kellemetlen perceket is.
Akár allergiás tüneteket is kiválhat, így érdemes óvatosan bánni vele. A fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is. Ügyelni kell rá továbbá, hogy a nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet. Ezért is fontos, hogy a céklát vagy otthon termesszük, vagy ellenőrzött forrásból vásároljuk.