Hamarosan itt a szilveszter. Ilyenkor pedig a pezsgőé a főszerep. De adjunk egy kis csavart az idei ünnepnek, és készítsünk a pezsgő előttre és utánra, vagy esetleg helyette, más, finom italokat.
Ha tehát már elkészültek a finom ételek készítsünk idén egy kis különlegességet, és ne feledkezzünk meg a finom szilveszteri italokról sem.
Régi idők ma is kedvelt itala
A tojáslikőr kiváló vendégváró karácsonykor, de szilveszterkor is.
Szükséges hozzá
- 5 db tojás,
- 40 dkg cukor,
- 5 dl tej,
- 2,5 dl tejszín,
- 1 vaníliarúd,
- 2,5 dl rum vagy 3,5 dl vodka
Forrald fel a tejet a tejszínnel, és kapard bele a vaníliarúd belsejét. Amikor felforrt, tedd félre, majd válaszd szét a tojássárgáját a fehérjétől, a sárgájához add hozzá a cukrot, majd habverővel habosítsd fel. Amikor kihűlt a tej, hozzáöntheted a tojássárgájához. A keverékhez ezután add hozzá a rumot vagy a vodkát.
A kész tojáslikőrt töltsd előzetesen kifertőtlenített üvegbe, majd a hűtőbe, hiszen ezt az italt mindig hidegen érdemes fogyasztani. Próbáld ki, hogy a pohár helyett csokoládéba mártott fagyis tölcsérbe töltöd. Így mosogatni sem kell utána.
A karácsonyhoz és a szilveszterhez hozzátartoznak a finom italok is. Fotó: Pixabay
A puncs ne tartozzon a "mindent bele" kategóriába
A puncs vagy bólé egy indiai eredetű, eredetileg forrón, később hidegen felszolgált ital, amelyik hagyományosan gyümölcslevet, cukrot, alkoholt, vizet és fűszereket tartalmaz. A puncsot tartják a világ első koktéljának, melynek története egészen a 17. századi Indiába nyúlik vissza.
A puncs neve egyesek szerint a szanszkrit „paanch" szóból ered, amely ötöt jelent. Ez arra utal, hogy eredetileg az italnak öt fő összetevője volt, az alkohol, a citrusok, a cukor, a víz és a fűszerek. A feljegyzések szerint angol utazók készítették el Indiában, és a Brit Kelet-indiai Társaság tengerészei népszerűsítették abból a célból, hogy a sört helyettesítsék vele, hiszen az gyakran megromlott a hosszú út alatt.
A puncs ezután a hajókról az angol szalonokba is eljutott. Nagyméretű, széles puncstálakba öntötték, és merőkanállal szervírozták a poharakba. Németországban az ital bowle néven ismert, ezért nevezik sokan hazánkban bólének ezt az italt.
A puncs alkoholmentes változatai is népszerűek lettek, azonban idővel a mértéktelen puncsfogyasztás miatti ellenérzések miatt csökkenni kezdett a népszerűsége. Manapság azonban újra visszakerült a köztudatba, különösen karácsony környékén.
Az összetevők változatossága miatt sokféle variációja létezik. Víz helyett gyakran kerül bele pezsgő, almabor, a rumot gyakran whisky helyettesíti, és gyakran keverik teával, tejjel, gyümölcslevekkel vagy gyömbérsörrel is készülhet.
A puncsot alkohollal, vagy alkoholmentes változatban is el lehet készíteni. Fotó: Pixabay
Jellegzetes ízét a fűszerek adják. A leggyakoribb fűszerek a puncsban a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, a vanília, a gyömbér vagy a kardamom. Általában három-négy fűszernél többet nem tesznek bele, hiszen így marad meg a citrusos jellege.
A citrusosságát a citrom, a narancs vagy a lime biztosítja, de a citromfű, a kakukkfű és a menta is igencsak jól áll a puncsnak. Gazdagabbá tehetjük apróra vágott gyümölcsökkel vagy aszalványokkal. A legjobb választás ehhez az alma, a banán, az ananász, a narancs, a körte, a szilva és bogyós gyümölcsök. Akár hidegen, akár melegen fogyaszthatjuk, de azt javasoljuk, hogy télen inkább a meleg változatot helyezzétek előnyben. Azonban csak óvatosan, mert a jóból is megárt a sok, nemhogy a puncsból.