Ismerd meg a növénytermesztés egy egész különleges mellékágát, ami nem jár nagy terméshozammal, nagy valószínűség szerint nem is fogja fedezni a zöldségszükségleteinket, de elhozza az újjászületés és az alkotás élményét. Nincs nagy eszközigénye, egészen kis helyeken is megvalósítható, és kifejezetten szereti a konyhaablakot. Egy köztes állomás, amit mindenkinek érdemes kipróbálni: ez az újratermesztés – írja az egy.hu.

növények

Az újratermesztést érdemes kipróbálni – fotó: pixabay.com

Számos növény újratermeszthető, ilyen a burgonya is

A köretek első számú képviselője kifejezetten alkalmas az újratermesztésre. Ha találunk a kamrában olyan elfeledett, kissé megöregedett gumókat, amelyek csírázásnak indultak, ne dobjuk ki őket! Az öreg gumókat vágjuk félbe úgy, hogy mindkét darabon legalább két csíra maradjon, majd hagyjuk, hogy kiszáradjanak!

Attól függően, hogy hány darabot szeretnénk újra életre kelteni, válasszunk megfelelő nagyságú edényt! A kiszáradt, legalább kétcsírás darabokat tegyük a földbe, takarjuk be, ügyelve arra, hogy a föld laza maradjon. Gondozzuk, nevelgessük, majd pár hónap múlva amikor észrevesszük, hogy a növény felszín feletti részei hervadásnak indulnak, előkereshetjük a földben a kis krumpligumókat.


Vöröshagyma: a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga

Ha az ebéd készítésekor egy fej vöröshagyma alsó 3 cm-es részét úgy vágjuk le, hogy közben vigyázunk a gumó alján lévő gyökérmaradványokra, akkor akár egy új növényt is nevelhetünk belőle, méghozzá úgy, hogy a levágott részt egy cserép benedvesített földbe tesszük úgy, hogy a gyökerek lefelé nézzenek.

Ezt egy réteg földdel takarjuk le, majd gondoskodjunk a folyamatos vízellátásról, hogy ne száradjon ki. Néhány hét elteltével már felfelé nyúlnak a hagymazöldek, amelyeket hasonlóan tudunk felhasználni mint a sarjadékhagymához. Ugyanúgy használhatók, mint a hagymafej, minden ételünkbe kellemesen enyhe hagymaízt csempésznek. Fogyasztható nyersen vagy párolva, salátákba vagy akár krémekbe keverve is.

Torma: ne csak húsvétkor kerüljön az asztalra!

A reszeléséhez történő előkészítésekor mindig gondoljunk arra, hogy egy kis odafigyeléssel később is frissen szedhetünk belőle, méghozzá egyenesen a konyhaablakból.

Vágjunk le egy legalább 5 cm vastag darabot a gyökér felső részéből, majd szárítsuk ki. Ezután állítsuk egy tál langyos vízbe úgy, hogy az félig ellepje. Egy héten keresztül áztassuk, a vizet minden nap cserélve! Az egyhetes áztatást követően ültessük földbe a gyökérdarabunkat. A kihajtott levelét használhatjuk.

Cékla: téli egészség

A céklasaláta készítésekor a friss, nyers cékla felső egyharmadát vágjuk le, és azzal a részével felfelé, ahonnan a leveleit eltávolítottuk, helyezzük egy tál vízbe. Az edényt helyezzük az ablakba annak érdekében, hogy minél több fény érje, és a vizét naponta,  kétnaponta cseréljük egy héten keresztül.

Az egyhetes áztatás után ültessük el a földbe úgy, hogy a legfelső részét ne temessük be.

Pár hét eltelte után megjelennek az első levelek, amelyeket felhasználhatunk céklaleves, főzelék vagy saláta készítéséhez. Ha jól gondozzuk a növényünket, akkor a leveleiből folyamatosan szedhetünk, csak egy dologra kell nagyon vigyáznunk: soha ne vágjuk le egyszerre az összes levelét, mert akkor a növény elpusztul.

Koriander, a megosztó fűszer

Mindig csak friss, gyökeres növényt használjunk! A gyökerek felett 3 cm magasságban vágjuk le a leveleket, és a gyökeres részt tegyük egy tál vízbe. Pár nap múlva megjelennek majd az új hajtások, amelyek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a napi vízcsere és  a napfény érintése.

Pár nap múlva földbe ültethetjük, de arra vigyázzunk, hogy földje folyamatosan nedves maradjon!

A fent felsorolt növényeken kívül még számos más zöldséggel és gyümölccsel is kísérletezhetünk, azonban léteznek olyan alapszabályok, amelyekre érdemes odafigyelnünk:

  • mindig egészséges növényeket használjunk,
  • előkészítés előtt alaposan tisztítsuk meg őket
  • kerüljük a túlöntözést
  • biztosítsunk számukra a megfelelő szellőzést
  • az ültetéshez válasszunk jó minőségű földet,
  • gyakran cseréljük az áztatás vizét
  • legyünk türelmesek
  • ne zavarjuk a növényt a fejlődésben azzal, hogy kiemeljük ki a földből ellenőrizni, hogy fejlődésnek indult-e, mert kárt teszünk benne