Ráadásul – az alábbi tényezők hatására – a cukorcirok alapú etanoltermelés önköltsége is jóval alacsonyabb – írja az agronomy.unl. A cukorcirok (Sorghum dochna provar. dochna, L.) szárának nedvességtartalma magasabb a kukoricáénál (akár a 75 százalékot is elérheti), cukortartalma 12 és 23 százalék között mozog, az etanolt pedig főzés és enzimek hozzáadása nélkül elő lehet belőle állítani. Ez az utóbbi előny azt is lehetővé teszi, hogy az etanolt kisebb üzemekben, a termesztés helyén állítsák elő.
A cirok nagyon jól tűri a szárazságot – fotó: Shutterstock
Fentieken túlmenően a cukorcirok a kukoricánál jóval alacsonyabb évi csapadékmennyiség mellett, öntözés nélkül termeszthető, mélyreható gyökerei révén pedig kevesebb N műtrágyát igényel. Sőt évelő növényként művelhető olyan területeken, ahol nincs túl hideg tél.
A cirok termesztése Magyarországon sem új a termelők számára, ezt a növényt régóta alkalmazzák a kukorica pótlására főleg aszályos területeken. Bár a rendszerváltás után jelentősen visszaesett a termszetett terület nagysága, az utóbbi időben egyre többen kezdik újra felfedezni ezt a növényfajt, mivel kevésbé igényes, mint a kukorica. Érdemes tehát itthon is számba venni a cirok jó tulajdonságait.