A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna" fantázianevű kreációjukkal.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén immár tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A 2024. évi versenyt a „Szuperélelmiszer" témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit olyan, hazai „szuperélelmiszernek" számító alapanyagok alkotják, mint a bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder; gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles; zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya; olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. Ezekből kettő-kettőt kellett felhasználni a tortákban.

Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

az év tortája 2024

A tortában az alkotó gyermekkorának ízei kelnek életre – forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Három körös zsűrizés során születik meg a győztes minden évben.

Az  idei győztes Mákvirág készítője, Kovács Alfréd számára (Édes Vonal Cukrászda - Vác) - aki a világ „legmákosabb" emberének érzi magát - a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. A gyermekkor ízei keverednek ebben a tortában.

A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty" torta lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy" torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.


A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Az idei nyertes torta, a "Zöld Málna" lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. Egy szelet „Zöld Málna" energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon.