A bodzát már évszázadok óta használják gyógyászati célokra, a népi gyógyászat elsősorban a következő betegségek esetén alkalmazza: láz, fertőzések, megfázás, influenza.

A bodza jótékony hatásai

A bodza bővelkedik C-vitaminban, ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít megakadályozni a betegségek kialakulását, és segít az izmok helyreállításában. Segíti továbbá a szövetek regenerálódását is, illetve visszafordítani az oxidatív károsodást. A C-vitamin a bőr egészségét is támogatja.

A frissen préselt bodzalé antioxidáns vegyületekben, fitotápanyagokban, például kvercetinben és rutin flavonoidokban gazdag. A flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, megvédik a sejteket az oxidatív károsodásoktól, amelyek szív- és érrendszeri betegséghez, cukorbetegséghez, rákos és kognitív betegséghez, például Alzheimer-kórhoz vagy demenciához vezethetnek.


A bodza olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nemcsak a gyulladást, de a koleszterint és a vérnyomást is csökkentik.

A bodza segít a stressz csökkentésében is azáltal, hogy a benne található polifenol flavonoidok csökkentik az agyban a gyulladást, és támogatják a bélrendszer egészségét, márpedig mind a kettő pozitívan hat a mentális egészségre.

A bodza fogyasztása segíthet gyorsabban felépülni a légzőszervi betegségekből. Az influenza és a felső légúti fertőzések tünetei is jóval enyhébbek lesznek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyógynövényt.

A bodza kvercetinben is bővelkedik, amely egy flavonoid antioxidáns, ami támogatja a tüdő egészségét.

bodza

A bodza olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nemcsak a gyulladást, de a koleszterint és a vérnyomást is csökkentik – fotó: Shutterstock

A bodza rostokban is bővelkedik, így a bélrendszer egészségének fenntartásában is a segítségünkre van, valamint az emésztést is támogatja. Prebiotikumokat is tartalmaz, ennek köszönhetően is segíti a bél egészségét.

A bodza által tartalmazott fitonutriensek és polifenolok segítik a szervezetet a glükóz hatékonyabb felhasználásában, így a bodza hasznos lehet a glükóz egyensúlyban tartásában is.

Forrás: gyogyszernelkul.com