Ezzel együtt azonban egy új terápiás lehetőségre is fény derült.

Az Egészségügyi Világszervezet közel tíz éve megállapította, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Kutatók egy csoportja most úgy véli, megtalálták a vörös húsok fogyasztása és a vastagbélrák közötti kritikus láncszemet. A kutatás a vastartalom szerepére hívja fel a figyelmet.

Az eredmények szerint a vörös húsok túlfogyasztása során a szervezetbe jutó vas reaktiválja a telomeráz enzimet. Ez az enzim a sejtosztódáskor bekövetkező kromoszómarövidülést kompenzálja. A folyamatos sejtosztódáshoz elengedhetetlen az enzim működése, ezért rákos elváltozásokban is megfigyelhető az aktivitása, azonban ez a reaktiváció hozzájárul a tumor növekedéséhez. A kutatás a vas szerepe mellett rámutatott arra is, hogy az SP2509 molekula képes blokkolni ezt az aktivációt. A labortóriumi tesztek során nemcsak a telomeráz aktivációját akadályozta meg az apró molekula, de a tumor csökkenését is előidézte. A tudósok szerint ez új lehetőségeket nyithat a vastagbélrák kezelésének lehetőségeiben.


Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vastagbélrák a világon a harmadik leggyakoribb ráktípus, az egyes ráktípusokhoz köthető halálesetek viszonylatában pedig a második helyen áll. Ráadásul hazánkban egy 2019-es kimutatás szerint a vastagbélrákban elhunytak aránya 76 százalékkal volt magasabb, mint az EU-s átlag. A World Cancer Research Fund szerint 2022-ben is hazánkban volt a legnagyobb arányú halálozás ehhez a ráktípushoz köthetően.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Shutterstock