Július 15-én élesben indul az idei nyári szezonális ellenőrzés, amelyet Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára rendelt el az élelmiszerlánc-felügyelet élén. A közel másfél hónapos, országos razzia augusztus 30-ig tart, és minden olyan helyszínt célba vesz, ahol ilyenkor tömegek fordulnak meg.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei és járási hivatalok szakemberei végzik a helyszíni vizsgálatokat. A csapatok az ország minden szegletében ellenőrzik, hogy a szolgáltatók betartják-e az élelmiszer-higiéniai és állategészségügyi előírásokat.
Elsőként a nyári lovas táborokra vetül a reflektorfény: a felügyelők a lovak egészségi állapotát, tartási körülményeit és a táborok üzemeltetési gyakorlatát vizsgálják. A cél, hogy a gyerekek biztonságban élvezhessék a tábori élményeket, a lovak pedig megfelelő gondoskodásban részesüljenek.
A nyári meleg elmaradhatatlan kellékei, a fröccsteraszok sem maradnak ki az akcióból. A szakemberek az ott kínált alkoholos italok minőségét és nyomonkövethetőségét, valamint a vendéglátóhelyek higiéniai állapotát mérik fel, hogy a hűsítő fröccs valóban biztonságos legyen.
Fókuszba kerülnek a grillezésre előkészített húsok és húskészítmények is – a grillkolbásztól a marinált csirkén át a hamburgerhúsig. A felügyelők tételesen ellenőrzik az összetevők eredetét, a hűtőlánc épségét és az előállító üzemek önellenőrzési gyakorlatát.
Idén először az ásványvíz-palackozók és a szikvíz-előállítók is górcső alá kerülnek. A hatóság az üzemek vízkezelési technológiáját, palackozási higiéniáját és a késztermékek mikrobiológiai biztonságát vizsgálja.
Egyre népszerűbbek a helyi termelői piacok, ám a vásárlók bizalma csak akkor maradhat töretlen, ha valóban kistermelői portéka kerül a kosárba. A hatóság emberei ezért szúrópróbaszerűen vizsgálják a termelők nyilvántartásba vételét és a termékek eredetét.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nem csupán a nyári kiemelt időszakban, hanem egész évben dolgozik azon, hogy védje a fogyasztókat és a tisztességes magyar előállítókat. A mostani ellenőrzés-sorozat is ezt a célt szolgálja: biztonságos, minőségi élelmiszert az asztalra, tiszta versenyt a piacra.
Indexkép: Shutterstock