Gyakori helyzet a kiskerttulajdonosok körében, hogy bőségesebb lett a termés a vártnál: a tökből már lekvár is készült, a tojásból hegyek állnak, a paradicsom pedig befőzve sem fér már a kamrába. Ilyenkor felmerül a kérdés: mit kezdjünk a felesleggel? Jó hír, hogy létezik törvényes módja annak, hogy az otthon megtermelt zöldséget, gyümölcsöt értékesítsük – akár ismerősöknek, akár a helyi piacon.
A saját kertben megtermelt termények árusítására több lehetőség is van, attól függően, milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben történik az értékesítés. A legjobb, ha az Agroinform Piacterére dobod fel. Ha csak alkalomszerűen adnánk túl a feleslegen, az is lehetséges, de ehhez is szükség van néhány alapvető jogi feltétel teljesítésére.
Mi kell a törvényes értékesítéshez?
A legegyszerűbb megoldás az őstermelői igazolvány kiváltása, amellyel magánszemélyként, egyszerűsített módon értékesíthetők a saját termények. Az igazolvány igénylése történhet személyesen a lakóhely szerinti falugazdásznál, vagy online a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendszerén keresztül. Az igényléshez szükség van:
- érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára,
- a termőterület jogszerű használatának igazolására (pl. tulajdoni lap, bérleti szerződés),
- ezután az adóhatóságnál (NAV) is regisztrálni kell, hiszen az értékesítés jövedelemszerző tevékenységnek minősül.
Az adózási szabályok kedvezőek lehetnek: kis mennyiségű, alkalmi értékesítés esetén átalányadózás is választható.
Mire kell még figyelni?
Az élelmiszer-biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani. Feldolgozatlan termékek – például friss paradicsom, tök, tojás – esetében a szabályozás viszonylag egyszerű: a terméket tisztán, sérülésmentesen, megfelelő higiéniai körülmények között, csomagolva kell árusítani.
Ha azonban valaki feldolgozott termékeket – például lekvárt, savanyúságot vagy paradicsomszószt – szeretne eladni, akkor már élelmiszer-előállítónak minősül, ami külön engedélyhez és sok esetben saját vagy közösségi feldolgozóhely meglétéhez kötött.
Hol árulhatod a terményedet?
Őstermelői igazolvánnyal lehetőség van értékesíteni:
- helyi piacokon (őstermelői asztalon),
- termelői vásárokon, fesztiválokon,
- otthonról, előrendeléssel,
- közösségi vásárlói rendszerek (pl. kosárközösségek) révén,
- akár csomagküldéssel is, ha a termékek csomagolása és szállítása megfelel a szabályozásnak.
Fontos tudni, hogy bár az engedélyezési folyamat nem bonyolult, a szabályok szigorúak, és minden esetben a jogszabályok betartása a kulcs. Aki tisztességesen akar működni, annak ezek az előírások nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt – viszont így biztosan elkerülhetők a büntetések és jogi problémák.
Forrás: sonline.hu
Indexkép: Shutterstock