Gyakori helyzet a kiskerttulajdonosok körében, hogy bőségesebb lett a termés a vártnál: a tökből már lekvár is készült, a tojásból hegyek állnak, a paradicsom pedig befőzve sem fér már a kamrába. Ilyenkor felmerül a kérdés: mit kezdjünk a felesleggel? Jó hír, hogy létezik törvényes módja annak, hogy az otthon megtermelt zöldséget, gyümölcsöt értékesítsük – akár ismerősöknek, akár a helyi piacon.



A saját kertben megtermelt termények árusítására több lehetőség is van, attól függően, milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben történik az értékesítés. A legjobb, ha az Agroinform Piacterére dobod fel. Ha csak alkalomszerűen adnánk túl a feleslegen, az is lehetséges, de ehhez is szükség van néhány alapvető jogi feltétel teljesítésére.

Mi kell a törvényes értékesítéshez?

A legegyszerűbb megoldás az őstermelői igazolvány kiváltása, amellyel magánszemélyként, egyszerűsített módon értékesíthetők a saját termények. Az igazolvány igénylése történhet személyesen a lakóhely szerinti falugazdásznál, vagy online a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendszerén keresztül. Az igényléshez szükség van:

  • érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára,
  • a termőterület jogszerű használatának igazolására (pl. tulajdoni lap, bérleti szerződés),
  • ezután az adóhatóságnál (NAV) is regisztrálni kell, hiszen az értékesítés jövedelemszerző tevékenységnek minősül.

Az adózási szabályok kedvezőek lehetnek: kis mennyiségű, alkalmi értékesítés esetén átalányadózás is választható.



Mire kell még figyelni?

Az élelmiszer-biztonsági előírásokat minden esetben be kell tartani. Feldolgozatlan termékek – például friss paradicsom, tök, tojás – esetében a szabályozás viszonylag egyszerű: a terméket tisztán, sérülésmentesen, megfelelő higiéniai körülmények között, csomagolva kell árusítani.

Ha azonban valaki feldolgozott termékeket – például lekvárt, savanyúságot vagy paradicsomszószt – szeretne eladni, akkor már élelmiszer-előállítónak minősül, ami külön engedélyhez és sok esetben saját vagy közösségi feldolgozóhely meglétéhez kötött.



Hol árulhatod a terményedet?

Őstermelői igazolvánnyal lehetőség van értékesíteni:

  • helyi piacokon (őstermelői asztalon),
  • termelői vásárokon, fesztiválokon,
  • otthonról, előrendeléssel,
  • közösségi vásárlói rendszerek (pl. kosárközösségek) révén,
  • akár csomagküldéssel is, ha a termékek csomagolása és szállítása megfelel a szabályozásnak.

Fontos tudni, hogy bár az engedélyezési folyamat nem bonyolult, a szabályok szigorúak, és minden esetben a jogszabályok betartása a kulcs. Aki tisztességesen akar működni, annak ezek az előírások nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt – viszont így biztosan elkerülhetők a büntetések és jogi problémák.

Forrás: sonline.hu

Indexkép: Shutterstock