Nyáron sokan teszik fel a kérdést: lehet-e, szabad-e bort inni a nagy melegben? A válasz: természetesen igen – de nem mindegy, mit töltünk a poharunkba. Mészáros Gabriella borakadémikus szerint a könnyedebb, gyümölcsösebb borok ilyenkor előnyben vannak, de ez nem jelenti azt, hogy aki nyáron is a vöröset kedveli, bűnt követne el. A borválasztásnak – akárcsak az ételpárosításnak – évszaktól függetlenül egyéni ízlésen, illetve a bor és a fogás harmóniáján kell alapulnia.
A rozé például az elmúlt másfél évtized nyári slágere volt, de mostanában egyre gyakrabban hallani, hogy veszített népszerűségéből. A fogyasztási statisztikák is ezt igazolják, ám a jelenség mögött valószínűleg nem csak a rozé borok iránti érdeklődés csökkenése áll. A hazai borászatok egyre nehezebb helyzetben vannak – erről több szakmai szervezet és borász is megszólalt az elmúlt hetekben. A probléma sokrétű: emelkedő termelési költségek, alacsony felvásárlási árak és a fogyasztás visszaesése miatt az ágazat szereplői azt hangsúlyozzák, hogy elkerülhetetlenné vált az áremelés.
Könnyedebb ételek mellé kiváló a rozé – Fotó: Shutterstock
A rozé nem egy alulértékelt borfajta – inkább arról van szó, hogy kevés az igazán minőségi alapanyagból, komolyan elkészített rozé. A hazai termőhelyeken is jellemzően gyors, reduktív technológiával készülnek ezek a borok, céljuk a frissesség és gyümölcsösség megtartása. Gasztronómiai szempontból azonban ezek a borok nem univerzálisak: a könnyedebb ételek mellé kiválóak, de komplexebb fogások mellé nem biztos, hogy megfelelően működnek.
A nyár a könnyed fehérborok ideje is. Egy jó királyleányka, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres vagy egy Egri csillag classicus szépen behűtve tökéletes frissítő lehet a forró napokon. Fröccshöz inkább neutrális borokat válasszunk, az illatos fajtákat hagyjuk tisztán érvényesülni.
És mi a helyzet a vörösborral? Sokak szerint nyáron tabu – pedig nem kellene annak lennie. Egy kadarka, egy könnyű kékfrankos vagy portugieser kellemes élményt nyújthat hűtve is. Ilyenkor nem a bor mélysége vagy komplexitása, hanem szomjoltó, ételkísérő jellege kerül előtérbe. Fontos, hogy a karakterét megőrizze, ne váljon tompává vagy „jegessé”.
Az alkoholmentes alternatívák is egyre népszerűbbek. Szőlőmust széndioxiddal dúsítva, prémium gyümölcslevek, vagy épp a mocktailok: ezek mind kiváló lehetőséget kínálnak azoknak, akik az alkoholt szeretnék elkerülni, de nem akarnak lemondani a stílusos frissítőkről. Ezek nem olcsó italok, de ahogyan egy jó bor esetében is elvárjuk a minőséget, úgy ezeknél is számít a termelői háttér és az alapanyagok gondos kiválasztása.
A borfogyasztás visszaszorulása és az ebből fakadó gazdasági problémák arra is rávilágítanak, hogy a bor kultúrája, természetes közösségi közege is eltűnőben van. Ma már ritkábban ülünk le beszélgetni egy-egy pohár bor mellett – holott a bor nem csupán ital, hanem élmény és kapcsolat. Ennek megőrzése, újraélesztése nemcsak a borászatok érdeke, hanem a miénk is.
Forrás: Magyar Nemzet
Indexkép: Shutterstock