Táplálkozástudományi szakemberek szerint az egészségünk védelmében naponta legalább ötször kellene gyümölcsöt és zöldséget ennünk. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél többféle színűek legyenek.

A gyümölcsök és zöldségek minden színét speciális fitonutriensek hozzák létre, amelyek olyan természetes vegyületek, melyek segítenek megvédeni a növényeket a baktériumoktól vagy egyéb kártevőktől. Minden szín bizonyos tápanyagok bőségét jelzi. A színes étrenddel javítani tudjuk egészségünket és vitalitásunkat. A fekete színű ételekről azonban kevés szó esik.

A fekete táplálékok egészségügyi előnyei

A zöldségek, gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal, de a fekete táplálékok különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A fekete ételek többek között tele vannak antocián vegyületekkel, amelyek erős antioxidáns hatású pigmentek, melyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Az antociánok továbbá gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes előnyökkel is rendelkeznek.

A feketeköménymag-olaj kissé kesernyés és csípős ízvilággal rendelkezik, azonban a fekete kömény segíthet a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, vagyis azon baktériumok ellen, amelyek antibiotikum-rezisztenssé váltak. A mag gyulladáscsökkentő, lipidcsökkentő, antimikrobiális, rákellenes, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik. Mivel görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása is van, ezért hatékony lehet az emésztőrendszer és a központi idegrendszer számára is, de bőrproblémák esetén is jótékony hatású lehet.

feketekömény-olaj

A fekete kömény segíthet a szuperbaktériumok elleni küzdelemben – fotó: Shutterstock

A chaga gomba magas vitamin-, ásványianyag- és tápanyagtartalommal rendelkezik: B-komplex vitaminok, D-vitamin, kálium, aminosavak, réz, szelén, cink, vas, mangán, magnézium, kalcium és rostok is találhatók benne. Nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely csökkenti a napkárosodás által kiváltott bőrproblémákat, valamint a bőröregedés jeleit. Antioxidánsai csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, és megakadályozhatják a rákos sejtek kialakulását, valamint támogatják támogatják az immunrendszert.

A chiamag is számot vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek: B-vitaminok, tiamin, niacin, riboflavin, folát, magnézium, kálium, vas, mangán, foszfor és cink. Továbbá tartalmaz rostokat, antioxidánsokat és ómega-3 zsírsavakat is. A chiamag csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet, és az emésztésre is jó hatással van.


A fekete szezámmag magas zsírtartalommal rendelkezik, és nagyon jó energiaforrás a szervezet számára. Többszörösen telítetlen zsírsavakat és ómega-6 zsírsavakat is tartalmaz.

A fekete bab rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, enyhíti az emésztési panaszokat, erősíti a csontokat, és segít a vércukorszint szabályozásában. A fehérje mellett a fekete bab rostokban is bővelkedik, ami jótékony hatással van az emésztésre. Kvercetint és szaponinokat is tartalmaz, amelyek védik a szív egészségét. A kvercetin egy olyan flavonoid, amely csökkenti a gyulladást, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, erősíti az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat, és segíthet megelőzni a rákos betegségek kialakulását. A szaponin pedig csökkenti a koleszterin- és a testzsírszintet.

Olvasd el alábbi cikkünket is a témában:

Kicsit bizarr kinézetű, de nagyon finom és rendkívül egészséges a fekete rizs

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock