A kollagén az egyik legfontosabb fehérje szervezetünkben, amely különösen fontos a bőr, az ízületek és a kötőszövetek egészsége szempontjából. Az étrend meghatározó a bőr megjelenésében, amelyben óriási a szerepe a bőr szerkezetét, rugalmasságát és feszességét adó fehérjének, a kollagénnek. Ahogy öregszünk, évről évre kevesebb kollagént termel a testünk, ezért azt sokan szeretnék pótolni táplálékkiegészítőkből, azonban az élelmiszerekben található kollagént a szervezetünk hatékonyabban képes felhasználni.

A kollagénben gazdag vagy a kollagéntermelést fokozó élelmiszerek fogyasztása segíthet a bőr építőelemeinek, vagyis az aminosavaknak a létrehozásában. De melyek ezek az ételek?

Csontleves

A csontleves a kollagén mellett kalciumot, magnéziumot, foszfort, glükozamint, kondroitint, aminosavakat és sok más tápanyagot is tartalmaz.

Csirkehús

A csirke viszonylag magas kollagéntartalmú, különösen a kötőszövetek miatt. A comb több kollagént tartalmaz, mint a mellhús. A csirkecsont és -porc kollagénforrásként használható még az ízületi gyulladás enyhítésére is.

csirke

A csirke viszonylag magas kollagéntartalmú – fotó: Shutterstock

A halak egyes részei

A halak csontjai és szalagjai is kollagénből állnak, ráadásul egyes kutatási eredmények szerint a tengeri kollagén az egyik legkönnyebben felszívódó anyag, amely különösen hasznos lehet a bőr egészsége és rugalmassága szempontjából. A halak húsa kevesebb ilyen fehérjét tartalmaz, mint más részeik, például a fej, a pikkelyek vagy a szemgolyó.

Tojásfehérje

A tojásfehérje viszonylag nagy mennyiségű prolint tartalmaz, amely a lizin és a glicin mellett elengedhetetlen a kollagéntermeléshez.


Egyes növények

A növényi alapú élelmiszerek is támogathatják a kollagéntermelést, különösen a magas C-vitamin-tartalmúak, amelyek fontos szerepet játszanak a prokollagén előállításában. Ilyenek a citrusfélék és a trópusi gyümölcsök is. Ez utóbbiak közül a guavát azért fontos megemlíteni, mert kis mennyiségben cinket is tartalmaz, amely a kollagéntermelés másik társfaktora.

Bogyós gyümölcsök

bogyós gyümölcsöket azért is fontos megemlíteni, mert magas antioxidánstartalmuknak köszönhetően megvédik a bőrt a károsodástól.

Fokhagyma is

A fokhagyma magas kéntartalmú, ami segíti a kollagén szintézisét, és megakadályozza annak lebomlását. Mivel nagy mennyiségre van szükség belőle a hatás eléréséhez, érdemes rendszeresen fogyasztani.

Leveles zöldek

A spenót, a kelkáposzta, a mángold és más salátafélék a színüket az antioxidáns tulajdonságairól ismert klorofilltól kapják, amely növeli a bőrben a kollagén előanyagát.

Babfélék

A bab magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely gyakran tartalmaz lizint, ráadásul sok bab gazdag rézben is, mely szintén fontos tápanyag a kollagéntermeléshez.

Kesudió

A kesudió cinket és rezet tartalmaz, melyek fokozzák a szervezet kollagéntermelő képességét.

Paprika

A paprika kiváló C-vitamin-forrás, illetve kapszaicint tartalmaz, amely csökkentheti a kollagénveszteséget és a bőrkárosodást.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock