Magyar éremesővel zárult a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards. A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak.
Az eredmények megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek.

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t.

Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen, amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt. A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.

sajt

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t – fotó: NAK

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak a megmérettetésen. A 2024-es World Cheese Awards eredményei megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek, és a magyar sajtok egyre nagyobb elismerést vívnak ki.

Ebből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több éve zajló képzési programsorozatának eredményessége is látszik, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapképzésektől a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakig.

Évről évre nő a részt vevő sajtkészítők száma és a díjazottak száma is. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, melyet a sajtkészítők képzésével, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással szeretnének elérni. A szervezetet ezen törekvésében a NAK, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is támogatja.

Nagyon büszke vagyok az összes magyar sajtkészítő sikereire, látom, ahogy évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk és már külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk. Tanuljunk tovább, dolgozzunk keményen és hozzuk el Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát

– értékelte az elért eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke, a Breier Farm sajtmestere.

sajt

47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen – fotó: NAK

A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai

Arany minősítés:

  • Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos
  • Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt

Ezüst minősítés:

  • Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt
  • Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár
  • Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt
  • Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium
  • Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó)

Bronz minősítés:

  • Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet
  • Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
  • Bodor Enikő – Kupac
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó)
  • Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó)
  • Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó)

Indexkép: NAK