A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdte a „Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című (KAP-RD21-RD22-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.

A tervezet értelmében támogatási kérelmet nyújthatnak be:

  • Mezőgazdasági termelők
  • A 2. célterület esetében az a mezőgazdasági termelő, aki az igénylést megelőző évben az adott területen az adott célterülethez illeszkedő földhasználat váltást, illetve az élőhelyek helyreállítását elősegítő nem termelő beruházást megvalósított.

1. célterület - Földhasználat váltást, illetve az élőhelyek helyreállítását elősegítő nem termelő beruházások megvalósítása.

2. célterület - Földhasználat váltást, illetve az élőhelyek helyreállítását elősegítő nem termelő beruházások fenntartása:

  • Újonnan telepített biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák fenntartása
  • Újonnan telepített erózióvédelmi célú gyepes sávok fenntartása
  • Újonnan kialakított füves, cserjés sávok fenntartása
  • Újonnan telepített gyepek fenntartása

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás, melynek formája egységköltség alapú átalány.


A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 3-tól 2025. április 21-ig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került támogatási kérelmek kerülnek együttesen elbírálásra:

1. értékelési szakasz: 2024. szeptember 3. – 2024. szeptember 16.
2. értékelési szakasz: 2024. szeptember 17. – 2024. szeptember 30.
3. értékelési szakasz: 2025. március 25. – 2025. április 7.
4. értékelési szakasz: 2025. április 8. – 2025. április 21.

További részletek és információk itt olvashatók.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Indexkép: Shutterstock