Az osztrák mezőgazdaság irányítói az EU-csatlakozás harmincadik évfordulója alkalmából áttekintették az ország mezőgazdasági termelésének helyzetét. Egyértelműen leszögezték, hogy a belépés számos olyan előnnyel járt, amelyekkel szemben a csatlakozás néhány hátránya eltörpül, bár 30 évvel ezelőtt a közgazdászok és elemzők közül sokan a káros következmények túlsúlyától tartottak.

A szakértők a legnagyobb előnynek azt tekintik, hogy az osztrák agrártermékek előtt megnyílt az EU több mint 500 millió fős fogyasztói piaca, sőt a Közösség segítségével a harmadik országok piacai is könnyebben elérhetők számukra.

grafikon

Az osztrák mezőgazdaság irányítói az EU-csatlakozás harmincadik évfordulója alkalmából áttekintették az ország mezőgazdasági termelésének helyzetét – fotó: pixabay.com

Ennek eredményét jelzi, hogy az ország agrárexportja a belépés óta közel a tízszeresére nőtt (miközben a teljes osztrák exporté csak az ötszörösére).

Ausztria eddig 40 országgal kötött kereskedelmi megállapodást, de rendszeres üzleti kapcsolatai ennél sokkal szerteágazóbbak.

A direkt exporton túlmenően az EU-csatlakozás az osztrák élelmiszer termékek értékesítésének növelését közvetett úton is elősegítette, mivel az EU-tagság révén jóval több külföldi turista érkezik az országba, akiknek helyi fogyasztása nagyon jelentős árbevételt jelent (szállítási költségek nélkül).

Ez különösen jelentős a lakossági fogyasztás igényeit jóval meghaladó mennyiségben termelt osztrák tej- és húsipari termékek piaci elhelyezése szempontjából. Ugyanakkor az Agrarmarkt Austria vállalat minőségi pecsétjével – még a keleti tagországok EU-csatlakozása után is – sikeresen megvédték az osztrák termékeket az EU-n belüli konkurenciától (amit Magyarország sajnos nem tudott elérni).

Forrás: ooe.lko.at

Indexkép: pixabay.com