Christophe Hansen, EU-agrárbiztos a közelmúltban a tagországok képviselői előtt kijelentette, hogy az EU még mindig nincs megfelelően felkészülve egy esetleges élelmiszerválságra.

A világban ugyanis egyre gyakrabban tapasztalhatók olyan természeti és társadalmi-politikai jelzések, illetve intézkedések (szélsőséges időjárási jelenségek, háborúk, új vámok, kereskedelmi tilalmak stb.), amelyek hosszabb-rövidebb időszakra egy-egy tagország vagy az egész közösség élelmiszer-ellátását komolyan akadályozhatják.

Az EU Bizottság az elmúlt évben határozatot fogadott el arról, hogy egy ilyen válságra az alapvető élelmiszerekből vésztartalékot kell létrehozni, ez a folyamat azonban eddig gyakorlatilag alig kezdődött el.

raktár

Az EU még mindig nincs megfelelően felkészülve egy esetleges élelmiszerválságra – fotó: pexels.com

Hansen hangsúlyozta, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Válságkészültségi és Válaszadási Mechanizmus (EFSCM) keretében, a Stratégiai Párbeszéd (SD) ajánlásaival és a WTO élelmiszer-készletezési szabályaival összhangban, mielőbb konszenzusra kell jutni a vésztartalékok konkrét fajtáiról, mennyiségéről és tagországok közötti elosztásáról.

Mindez rendkívül összetett és fontos egyeztetési folyamatot igényel, amely várhatóan komoly vitákat is kivált majd, de elengedhetetlen feladat.

A létrehozandó készleteket piaci áron tervezik felvásárolni.

Sauli Niinistö volt finn elnök októberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megbízásából ismertette jelentését az EU válságkészültség helyzetét, pozitív példaként Svájcot és hazáját, Finnországot is említve, amely utóbbi országot az EU-ban, sőt világszerte példaértékűnek tekintik a válságra való felkészültségben.

Forrás: topagrar.com

Indexkép: pexels.com