Egy átlagos szlovák állampolgár összes kiadásainak 20 százalékát költi élelmezésre, miközben az élelmiszerek átlagára meglepően magas (a 27 EU tagország között a nyolcadik legmagasabb).

élelmiszerek

Szlovákiában a lakosság túlnyomó többsége elegendő élelmiszerhez jut hozzá – fotó: pixabay.com

A szlovák élelmiszerek árainak emelkedése is gyors ütemű, az átlagár 2022-ben 1,9 százalékkal volt magasabb az uniós átlagnál, 2023 végére azonban az eltérés (felfelé) 6,7 százalékra nőtt, miközben az utóbbi 2 évben az élelmiszer infláció rekord-mértékű (18,6, ill. 17,3%-kal történő emelkedést jelentett.

Az Eurostat adatai szerint, a szomszédos országoknál az élelmiszerek átlagára az elmúlt évben Magyarországon 5, Csehországban 7, Lengyelországban pedig 27 százalékkal alacsonyabb a szlovákiainál.

Ebben az évben az adott termékcsoport árnövekedése lényegesen lelassult, és az első nyolc hónapban 0,1 és 4,9 százalék között mozgott.

Szlovákiában egyébként a lakosság túlnyomó többsége elegendő élelmiszerhez jut hozzá, ebédre azonban a kétnaponkénti főtt étel a háztartások mintegy 18 százaléka számára nem magától értetődő, különösen az egyedül élők és a háromnál több gyereket nevelő családok esetében. Az érem másik oldala viszont azt mutatja, hogy 2021-ben egy lakosra 99 kg kidobott élelmiszer jutott, ami magasnak tekinthető.

Forrás: rno.sk