Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet közel tíz éve megállapította, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. De vajon még milyen jótékony hatásai lehetnek annak, ha csökkentjük a vörös húsok mennyiségét az étrendünkben?
Milyen húsfajta a vörös hús?
A húsokat a mioglobin mennyisége alapján sorolják fehér vagy vörös kategóriába. Ez egy olyan fehérje, amely a húsban található, és oxigénnel érintkezve vörössé válik. Ilyen a marha, a sertés, a borjú, a bárány, a juh és a kecske húsa.
Ezek számos vitamint, ásványi anyagot és más tápanyagot tartalmaznak, és jó fehérje-, B-vitamin-, vas- és cinkforrások lehetnek. Azonban növelhetik bizonyos ráktípusok esélyét, fokozhatják a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, s hozzájárulhatnak az elhízáshoz. Ezért nem érdemes túlzásba vinni ezek fogyasztását. Ha csökkentjük a bevitt mennyiséget, az az alábbi előnyökkel járhat az egészségünkre nézve.
Segíthet a fogyásban
A vörös hús sok kalóriát tartalmaz, a legtöbb húsadag pedig nagyobb, mint az emberi szervezet tényleges fehérjeszükséglete. Egy 85 grammos marhahús körülbelül 170 kalóriát tartalmaz. Ezzel szemben egy adag bab körülbelül 100 kalória, míg a tofu nagyjából 70 kalória.
Megfelelő lesz a pH-egyensúly
Az egészséges szervezetnek megfelelő pH-egyensúlyra van szüksége, azonban a modern étrend nagy része savasító ételekből áll; ilyen a vörös hús is. Ez a szervezetedben ideális környezetet teremt a betegségek kialakulásához.
Jobb lesz az emésztésed
A szervezet lassabban emészti meg a vörös húst, mint más ételeket, ezért székrekedést, hasi fájdalmat és fokozott gázképződést eredményezhet. Ha kevesebbet fogyasztasz ezekből, csökkentheted a szervezet gyulladásos folyamatait, és kevésbé érzed majd magad puffadtnak.
Alacsonyabb LDL-koleszterinszinttel jár
A vér magas LDL-koleszterinszintje lerakódásokat okozhat az artériák falában, ami növeli a szívbetegségek, a stroke és a szívroham kockázatát. A vörös húsok pedig gazdagok telített zsírokban, amelyek kapcsolatban állnak az LDL-koleszterinnel.
Csökkenti a demencia kockázatát
Egy tanulmány szerint heti két adag feldolgozott vörös hús fogyasztása 14 százalékkal növeli a demencia kockázatát azokhoz képest, akik havonta kevesebb mint három adagot fogyasztanak. Egy több évtizedes kutatás eredményei szerint az emberek csökkenthetik a demencia kockázatát, ha mindennap egy adag feldolgozott húst diófélékre vagy hüvelyesekre, például babra és borsóra cserélnek.
Csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát
Ha csökkented a marhahúsfogyasztást, elkerülheted a vastagbél- vagy bélrákot. A magas telítettzsír-tartalmú étrendek fokozott gyulladással járhatnak a szervezetben, a krónikus gyulladást pedig összefüggésbe hozták a rák kialakulásával. 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vörös húst lehetséges rákkeltőként osztályozta. Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy napi 76 gramm vörös vagy feldolgozott hús fogyasztása 20 százalékkal magasabb esélyt jelent a vastagbélrák kialakulására, mint napi 21 gramm fogyasztása.
Egy tanulmány szerint heti két adag feldolgozott vörös hús fogyasztása 14 százalékkal növeli a demencia kockázatát azokhoz képest, akik havonta kevesebb mint három adagot fogyasztanak –fotó: Shutterstock
Csökkenti a súlyos betegségek kockázatát
A vörös hús mennyiségének csökkentése által számos betegség kockázata csökkenthető. Egy 2018-as tanulmány szerint a fogyasztása olyan vegyületet termelhet, amely növeli a szívroham kockázatát. Egy 2024-es kutatás szerint a cukorbetegségre is hatással van. 31 vizsgálati csoport adatainak elemzése szerint különösen a vörös és a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása együtt járhat a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock