Léteznek olyan növények, amelyek az utóbbi időben utálatos gyomból kedvelt vadnövénnyé szelídültek. Ilyen a tyúkhúr, a gyermekláncfű és nyáron a kövér porcsin is – írja az egy.hu szerzője, Halmos Mónika, fitoterapeuta, virág- és borsommelie.

porcsin

A kövér porcsinnak (Portulaca oleracea) a leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük – fotó: pixabay.com

A kövér porcsin a vérbeli kertészeknek délelőtti csemegéje, hiszen aki rendszeresen műveli a kertjét, az előbújó kis porcsinokat is ugyanúgy ápolja, gondozza, mint az ültetett palántáit.

Ha pedig a nagyvárosi dzsungelben tartózkodunk, akkor csodálkozzunk rá a természet ekkora erejére, hiszen a növény olyan helyeken is felbukkan, ahol amúgy a növények számára szinte elképzelhetetlen lenne az élet: előtör a forró aszfalt repedéseiből, a műfű és a beton határából, a megrepedt lépcsőlap repedéseiből. Élni akar, bármi áron.


A kövér porcsin június végétől a homokos talajú kertekben is megjelenik pozsgás, fényes leveleivel, és zavartalanul burjánzik mindenfelé.

A kövér porcsinnak (Portulaca oleracea) a leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük, ezeknek kellemesen savanykás ízük van, így kiválóak a nyári salátákba, vagy csak simán összevágva és vajas kenyérre szórva.

Nagyon jól illik színben és ízben is a paradicsomsalátába, de egy nagyon finom pesztó alapját is képezheti.

Készíthetünk belőle üdítő nyári levest vagy főzeléket – nem csak finom, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, sószegény diétában pedig kifejezetten ajánlott!

Plusz egy recept: Kövér porcsin leves hidegen

Hozzávalók: 2 nagy maréknyi kövér porcsin, 2 közepes burgonya, 2 tojás, 4 dl kefir, só

A burgonyát puhára, a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. Az alaposan leöblített porcsint összedaraboljuk. A megfőtt burgonya kétharmad részét a megtisztított főtt tojásokkal együtt kis kockára vágjuk, félretesszük. A többi burgonyát a kefirrel és a porcsinnal együtt turmixgépbe tesszük és habosra turmixoljuk. Sózzuk, beletesszük a burgonya-és tojáskockákat. Azonnal tálalhatjuk, de a forró, nyári napokon még finomabb, ha jégbe hűtjük – vagy egy-egy jégkockával kínáljuk!