A fekete rizs nagyon sok antioxidánst és aminosavat tartalmaz, továbbá gazdag forrása a fitonutrienseknek, az antociánoknak, a flavonoloknak, a glikozidoknak, és karotinoidok is megtalálhatók benne. Az antioxidánsok nagyon hatékonyak az oxidatív stresszel szemben, ezáltal védve a sejtek egészségét, valamint csökkentve olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek. A fekete rizs tartalmaz továbbá E-vitamint, kalciumot, káliumot, rostot és vasat is.

A fekete rizs fogyasztásának egészségügyi előnyei

Bár a vörös és a barna rizs is gazdag forrása a tápanyagoknak, de a fekete rizs még ennél a két rizsnél is több fitotápanyagot tartalmaz, melyek a kutatási eredmények szerint különösen az emlő sejtjeit védik a betegségektől. A fekete rizs flavonolokat is tartalmaz, amelyek a vastagbél sejtjeit védik.

A fekete rizs azáltal is védi a szív egészségét, hogy csökkenti a koleszterinszintet, illetve az antioxidánsai csökkentik a káros hatású szabad gyököket, amelyek szintén negatívan hatnak a szív egészségére.

rizs

A rizs sötét színe komoly beltartalmi értékeket jelez – fotó: Shutterstock

A fekete rizs is teljes kiőrlésű gabonának számít, sok rostot tartalmaz, melyek szintén csökkentik a koleszterinszintet, ami megint csak jót tesz a szív- és érrendszer egészségének.

A rizs színét az antocián nevű vegyületek adják. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az antociánokban gazdag étrend csökkentheti a szívroham kockázatait.

A fekete rizs magas rosttartalma nemcsak a szív egészségére hat jótékonyan, hanem az emésztőrendszer egészségére is. Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. A teljes kiőrlésű gabonák oldhatatlan rostokban bővelkednek. Ez a rosttípus segít a székrekedés megelőzésében. A fekete rizs élelmi rostja támogatja az egészséges bélmikrobiomot is, ami azért fontos, mert ettől is függ az agy egészsége, de hatással van az immunrendszer és az anyagcsere egészségére is.

A fekete rizsben lévő antocián nevű antioxidáns vegyületek segítenek a krónikus gyulladás leküzdésében és a krónikus betegségek megelőzésében is. Az antocianin mellett a fekete rizs több mint 23 egyéb antioxidáns tulajdonságú vegyületet tartalmaz, ideértve többféle flavonoidot és karotinoidot.


A fekete rizs nagy mennyiségben tartalmaz kétféle karotinoidot, luteint és zeaxantint, amelyeknek szerepük van a szem egészségében. Ezek a vegyületek is antioxidánsként működnek, és segítenek megvédeni a szemet a potenciálisan káros szabad gyököktől.

Mivel jó fehérje- és rostforrás, az étvágy csökkentésével és a teltségérzet fokozásával a fekete rizs hozzájárul a fogyáshoz. A benne lévő antocianinok is hozzájárulhatnak a testtömeg és a testzsírszázalék csökkentéséhez.

A fekete rizs természetesen gluténmentes élelmiszer, amelyet a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Más rizsfajtákkal összehasonlítva a fekete rizs fehérjetartalma az egyik legmagasabb: 100 grammja 9 gramm fehérjét tartalmaz, míg ez a barna rizs esetében is csak 7 gramm.

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a fekete rizs, ahogy más antocianint tartalmazó ételek is, lejjebb szállíthatja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél.

Érdekesség, hogy régen Kínában a fogyasztása a gazdagok és hatalmasok kiváltsága volt, akik egészséget és hosszú életet reméltek tőle, így a császári család kivételével a fogyasztása mindenki számára tilos volt.

Ma már enyhe, diós ízének, rugalmas textúrájának és számos táplálkozási előnyének köszönhetően a világ számos konyhájában megtalálható.

Forrás: gyogyszernelkul.com, hazipatika.com