Csontritkulásnak nevezzük azt az állapotot, amikor a csontok meggyengülnek és törékennyé válnak. A kor előrehaladtával csökkennek a szervezetünkben a csontvédő hormonok, ezért a csontok gyengébbé válnak. A csontritkulás kockázatait egyéb tényezők is növelik, például a testsúly, az étrend, a betegségek, a gyógyszerek, az inaktivitás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A csontritkulás megelőzése érdekében azonban bizonyos gyógynövények a segítségünkre lehetnek.

Vörös zsálya

A vörös zsályát a hagyományos kínai gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák. Egy kutatásban csontritkulásban szenvedő embereket vizsgáltak, és azt állapították meg, hogy akik rendszeresen fogyasztották ezt a gyógynövényt, azok 80%-ánál jelentős javulás volt tapasztalható. A vörös zsályában ugyanis olyan vegyületek vannak, amelyek jelentősen hozzájárulnak a csontok egészségének javulásához. Az egyik vegyülete olyan antioxidáns hatással bír, amely megakadályozza a csont lebontásával járó gyulladást és a szabad gyökök termelődését. Ezek a vegyületek a csontsejtek növekedését is elősegítik. A gyógynövény kiváló K-vitamin-forrás is, amely szintén hozzájárul a jó csontegészség fenntartásához. Azonban ezt a gyógynövényt csak rövid ideg szabad fogyasztani, és tilos vérhígítóval együtt alkalmazni.


Vörös lóhere

Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál a nőknél, akik ezt a gyógynövényt fogyasztották, jelentősen javult a csontok ásványianyag-sűrűsége. Azonban azoknak a nőknek nem szabad a vörös lóherét fogyasztani, akik hormonfüggő daganatban szenvednek.

Zsurló

A zsurló kvercetint és urzolsavat is tartalmaz, melyek antioxidáns hatással rendelkeznek, valamint javíthatják a kalciumszintet is, és elősegíthetik a csontsejtek növekedését. Szilícium-dioxid-tartalma pedig fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét és szilárdságát. Hosszú távon azonban nem javasolt a fogyasztása, ugyanis csökkenti a szervezetben a B1-vitamin szintjét, valamint azoknak sem javasolt a fogyasztása, akik cukorbetegségben, szívbetegségben, köszvényben, vesebetegségben szenvednek.

Kakukkfű

A kakukkfű támogatja az immunrendszert, és nagyon hatékony a légzőszervi problémák kezelésében. Rendszeres fogyasztása javíthatja a csontok ásványianyag-sűrűségét, mivel sok kalciumot, K-vitamint, cinket, mangánt és magnéziumot tartalmaz. A kakukkfű fogyasztása nem javasolt azok számára, akik vérzési rendellenességekben vagy valamilyen hormonális betegségben szenvednek.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock