A szakértők szerint a kiválasztott bor kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal rendelkezik.

Maximális pontszám

A Tokaji aszú maximális pontszámot kapott a világ egyik legismertebb borkritikusától - írta meg a vince.hu. A kiváló eredmény hatalmas esélyt jelent a pincészetnek, hogy megismerjék őket, de természetesen hatással van az egész magyar borágazat szereplőire.

A borászat közzétett egy közleményt, amely szerint a kiemelkedő pontszámok nemcsak az ország legjobb édes borainak rangjára emeli ezt a fajtát, de felhívja a figyelmet az egész Tokaji borvidékre. A világszinten is ismert terület évek óta egyre népszerűbb, így van esély tovább fejlődni.


Suckling segédszerkesztője, Andrii Stetsiuk egy exkluzív, vertikális online kóstolón vett részt a birtokigazgatóval, Mészáros Lászlóval és Christian Seely-vel, a pincészetet tulajdonló AXA Millésimes igazgatójával.

30 bor bemutatása

Ezen az estén több mint 30 bort vonultattak fel. Az élmény pedig páratlan. A szakértők szerint ez egy olyan lehetőség, amit sosem fognak elfelejteni. James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte.

A varázslatos nedűről szuperlatívuszokban írtak. Ebben kihangsúlyozták, hogy a bor hihetetlen íjvilággal rendelkezik, ez az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából származó ital. Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcs, virágos illata van. Felfedezhető benne az oolong tea, a bergamott, a kurkuma, valamint a kardamom fűszerek jegyei egyaránt.

Egy egri vörösbor is igen magas pontszámot kapott - fotó: pexels.com

Újabb magas pontszám

Egy másik Disznókő tétel szintén magas pontszámot kapott. A Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazták, ami szintén előkelő eredménynek számít. James Sucklingék nemrég egy magyar vörösbort értékeltek nagyra. Az egri bor ugyanis olyan magas pontszámot kapott, amire korábban még sosem volt példa a vörösborok között.