A Nébih Maradék nélkül programjának megújult útmutatója alapján az ajánlott felhasználási határidőnek a minőségmegőrzési idő lejártát követően az alábbiakat kell tekinteni.

• A kolbász esetében 2 hónap, kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.

• A szalámi esetében szintén 2 hónap, a fent már említett kiegészítéssel: kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.


• A fagyasztott hal, baromfi esetében 3 hónap a Nébih ajánlása.

• A sonka esetében 3 hónap, szintén azzal a kiegészítéssel, hogy kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.

• A szalonna esetében is 3 hónap a felhasználhatóság ideje, azonban mivel avasodásra hajlamos, kizárólag megfelelő érzékszervi tulajdonságok esetén használható fel.

• A fagyasztott emlős állatból készült termékek esetében 6 hónap a Nébih ajánlása.

Konzervek esetében 12 hónap. Ide tartoznak a hal- és húskonzerveken túl a gyümölcs-, zöldségkonzervek, valamint a készételek is.

szalámik

Csak akkor fogyasszuk el az élelmiszereket, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők – fotó: Shutterstock

A Nébih tájékoztatója csak az alábbi esetekben alkalmazható:

• Csak minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetén.
• Bontatlan, sértetlen csomagolás esetén.
• A gyártó ajánlásának megfelelő tárolás esetén.
• Jellegének megfelelő termékek esetén: nézd meg, szagold meg, kóstold meg!
• Ha nem csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt speciális élelmiszerről van szó!

Forrás: penzcentrum.hu