Amerikai kutatók két szempont szerint vizsgáltak meg több mint 5800 élelmiszert: fenntarthatóság és az emberi egészségre kifejtett hatások alapján. Ez utóbbi esetben azt mérték fel, hogy az adott élelmiszer egy adagjának elfogyasztása jótékony esetben hány egészségben leélt percet tesz hozzá életünkhöz, míg a káros hatások esetében hány egészséges percet vesz el tőlünk – írja az ng.24.hu.

Az élelmiszerekben lévő összetevőket 15 szempont szerint értékelték azok egészségügyi hatásai alapján. A legnagyobb egészségügyi veszteséget a sózott marha hagymás paradicsomszószban mutatta, egy adag elfogyasztásával 71 perc egészségben eltöltött időt veszít az ember. A legnagyobb nyereséget a paradicsomos szardínia adta: 82 perc egészséges időt kap, aki ebből egy adagot elfogyaszt. Egy hot dog egyértelműen csökkenti az egészséges időnket, azonban egy szelet almás pite semleges hatású a benne lévő gyümölcs miatt.

Általánosságban véve elmondható, hogy minden gramm feldolgozott hústermék elfogyasztása közel fél percet vesz el az egészségben eltölthető életünkből.


Növényi vagy állati eredetű étrend?

Környezeti szempontból sem lehet általánosítani. Az állati eredetű élelmiszerek előállításához jelentős környezeti erőforrások szükségesek ugyan, azonban a magvak, diófélék és gyümölcsök termelése annyi vizet igényel, mint az állati eredetű élelmiszereké.

Az állati élelmiszereink esetében jelentős különbségek vannak azok környezeti hatásában azonos kalóriatartalmú mennyiségre számítva. Pl. egy adag marhahús 2,5 kg szén-dioxidnak megfelelő üvegházgázzal jár, a sajtok és a csirkehús esetében ez 0,3 kg.

De vannak olyan ellentmondások is, amelyekre talán nem is gondolunk: például a hal nagyon egészséges, azonban igen súlyos hatása lehet egyes fajok halászatának.

hal

Egy élelmiszer egy adagjának elfogyasztása jótékony esetben hány egészségben leélt percet tesz hozzá életünkhöz? – fotó: Shutterstock

Mit tegyünk?

Van lehetőség a változtatásra! Ha fél adag feldolgozott hústerméket és fél adag marhahúst felcserélünk diófélékre, hüvelyesekre, zöldségre, gyümölcsre és halra (a hal esetében a környezeti szempontokat figyelembe véve), akkor naponta 48 perc egészséges életet nyerhet az ember, miközben harmadával csökkenti az élelme szénlábnyomát.