Ebben különbözik egymástól az atlanti és a mediterrán étrend

Az Atlanti-óceán nevéből ered egy új, divatos étkezési szokás, az atlanti étrend. Nagyon hasonlít a mediterrán étrendre, az alapanyagok – gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, tenger gyümölcsei és halak – rendkívül egészségesek, de mit mond erről a tudomány?

Maria del Mar Calvo Malvar, a Santiago de Compostelai Klinikai Egyetemi Kórház laboratóriumi orvostudományi specialistája mindenekelőtt az étrend apróbb részleteit elemezte. Az Északnyugat-Spanyolországból és Észak-Portugáliából származó atlanti étrend a friss, szezonális és helyi forrásból származó összetevőkre helyezi a hangsúlyt. Az alapvető élelmiszerei közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, különösen a káposztafélék, a teljes kiőrlésű kenyér, a burgonya, a hal és a tejtermékek. A halakat és a tenger gyümölcseit hetente legalább 3–4 alkalommal kell fogyasztani. Az olívaolaj az elsődleges főzési zsír, sütés helyett pedig inkább gőzöléssel, főzéssel vagy párolással készítik az ételeket.


A mediterrán étrend is gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és olívaolajban, azonban az ezekben a csoportokban elfogyasztott élelmiszerek azok, amelyek megkülönböztetik a kétféle étrendet. A brokkolit, káposztát, kelkáposztát és más zöld levelű zöldségeket bőségesen fogyasztják az atlanti konyhában, több halat és tejterméket fogyasztanak, és a bort előnyben részesítik a sörrel szemben.

Míg a mediterrán étrend és a dél-európai atlanti étrend egyaránt magában foglalja a friss halaknak és tenger gyümölcseinek fogyasztását, ez utóbbi nagyobb hangsúlyt fektethet a tipikus atlanti tenger gyümölcsei, például tőkehal, lazac, garnélarák, szardínia és helyi kagyló fogyasztására. Emellett néha sovány húsok és vad fogyasztása is megengedett.

lazac

Az atlanti étrend nagyobb hangsúlyt helyez a tipikus atlanti tenger gyümölcsei fogyasztására – fotó: Shutterstock

Az atlanti étrend egészségügyi előnyei

Az atlanti étrend összetevőinek (például polip, kagyló, káposzta, őshonos olívaolaj, Padron paprika) bizonyítottan rákellenes és antioxidáns hatásai vannak, ami nem csupán hosszú életet, de jó közérzetet is biztosít.

Egy 2021-es tanulmány már kimutatta, hogy azoknál a 60 év feletti felnőtteknél, akik az atlanti étrendet követik, alacsonyabb a halálozási kockázat, most azonban az is kiderült, hogy ez az étrend az anyagcserére is előnyös hatással lehet, ugyanis ez az étrend összefüggést mutat az egészséges bélmikrobiótával és a különböző szív- és érrendszeri kockázati tényezők alacsony szintjével. Azt is kimutatták, hogy azoknál a családoknál, akik az atlanti gasztronómiát részesítették előnyben, egyharmadával csökken a metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) tünetek kialakulásának kockázata.

Az atlanti vagy a mediterrán étrend egészségesebb?

Calvo Malvar szerint mindkét étkezési minta egészséges és élvezetes. „Úgy gondolom, hogy nem az a kérdés, hogy melyik az egészségesebb, hanem hogy melyik táplálkozási minta felel meg a legjobban annak a lakosságnak, ahol ezt népszerűsítik" – válaszolta.

Forrás: hvg.hu