A helytelen táplálkozás nagyon rossz hatással van a szív egészségére, ezért bizonyos ételek fogyasztását a kockázatok miatt számos kardiológus csekély mennyiségben sem javasolja.
Feldolgozott húsok
Az olyan feldolgozott húsok, mint a virsli, a bacon, a kolbász vagy a sonka, általában tele vannak telített zsírokkal, amelyeket a kutatások a szívbetegségek és a rák megnövekedett kockázatával hoznak összefüggésbe, különösen nagyobb mennyiségű fogyasztásuk esetén. Ez igaz lehet mindazon húsokra, melyeket eltarthatósági idejük javítása érdekében sózással, pácolással, erjesztéssel vagy füstöléssel kezelnek.
Vörös húsok
A vörös húsok nagyobb mennyiségű telített zsírt, koleszterint és sót tartalmazhatnak, ezért az orvosok azt ajánlják, hogy fogyasztásukat havi egy alkalomra korlátozd, és akkor is inkább sovány darabokat válassz.
A vörös húsok nagyobb mennyiségű telített zsírt és koleszterint tartalmaznak – fotó: Pixabay
Burgonyacsipsz
A burgonyacsipszek transzzsírokban, nátriumban és szénhidrátokban gazdagok, akárcsak a pattogott kukorica. Mivel az emberek 99,2 százalékának nátriumbevitele a napi 2000 milligrammot is meghaladja, ez tovább növeli az egészségügyi kockázatokat. Minden tizedik szív- és érrendszeri betegségből adódó halálozásért a fokozott nátriumbevitel a felelős.
Pizza
A pizza magas szénhidráttartalma miatt szerepel a listán, ráadásul általában jelentős mennyiségű sót és ömlesztett sajtot is tartalmaz. Azonban a pizzából is létezik egészségesebb verzió, mely teljes kiőrlésű lisztből készül egészséges összetevők, például olívaolaj vagy friss kecskesajt felhasználásával.
Ha pizzát szeretnél enni, válassz egészségesebb verziót – fotó: Shutterstock
Diétás üdítők
A diétás üdítőkben lévő aszpartám egészségtelenebb, mint a cukor vagy a kukoricaszirup, ráadásul fokozza az édességek iránti vágyat, ezáltal kockázati tényező lehet az elhízás szempontjából is, ami önmagában is szívbetegséghez, stroke-hoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet.
Dobozos gabonapelyhek
Számos bolti gabonapehely hozzáadott cukrot tartalmaz, ami növeli a vércukorszintet, ezzel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A kardiológusok ezért a gabonapehely alternatívájaként a zabpelyhet ajánlják, ami friss gyümölcsökkel fogyasztva sokkal egészségesebb választás.
Fehér kenyér
A fehér kenyérből és péksüteményekből származó keményítők cukorrá alakulnak a szervezetben, ami káros a szív egészségére nézve. A kenyérből és a tésztafélékből ezért inkább a teljes kiőrlésű változatokat keresd.
Kenyérből a teljes kiőrlésű változatokat keresd – fotó: Pixabay
Rántott csirke
A bő olajban sütés 20 százalékkal növeli meg az ételek zsírtartalmát (vitamintartalmukat pedig csökkenti), a felesleges zsírmennyiséget pedig a szervezet elraktározza. A magas zsírbevitel – azaz a transzzsírbevitel – pedig megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az elhízás és a daganatos megbetegedések kockázatát.
Instant levesek
Az instant levesek rengeteg sót tartalmaznak, így könnyű átlépni velük a napi ajánlott limitet, ami megnöveli a vérnyomást, és megterheli a szívet.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock