Az ezzel az olajjal dúsított étrend csökkentheti a rossz koleszterinszintet egy tanulmány szerint.

A kutatás, amely szerint a gyapotmagolajban gazdag étrend öt napon belül javíthatja a koleszterinszintet, 18-45 év közötti férfiaknál vizsgálta a gyapotmagolajjal vagy olívaolajjal dúsított étrend hatását a lipidprofilokra (koleszterin- és trigliceridszint). A résztvevők öt napon keresztül gyapotmagolajban vagy olívaolajban gazdag étrendet fogyasztottak. A kutatás megállapította, hogy a gyapotmagolaj fogyasztása nagy hatással volt a lipidprofilokra, az olívaolajnak azonban egyáltalán nem volt ilyen hatása.

A gyapotmagolaj-diéta egyik eredménye az volt, hogy az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy LDL (rossz koleszterin) 15 százalékkal, az összkoleszterinszint 8 százalékkal csökkent, a trigliceridszint pedig 30 százalékkal esett vissza, és már 5 nap gyapotmagolajban gazdag diéta után 8 százalékkal nőtt a nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL (a jó koleszterin) szintje.


Dr. Jamie Cooper, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az ok, amiért ezek az eredmények annyira meglepőek voltak, a változás nagyságrendje.

Az 5 napos diéta ételeit a kutató személyzet készítette el, biztosítva, hogy az összes energia 44 százaléka gyapotmagolajból vagy olívaolajból származzon.

Az ételek magas zsírtartalmú folyékony turmixot jelentettek, amely 15 százalék fehérjéből, 35 százalék szénhidrátból és 50 százalék zsírból állt. A folyékony ételek tejsavó-csokoládéfehérjét, tejet, csokoládészirupot és hozzáadott olajat (gyapotmagolajat vagy olívaolajat) tartalmaztak.

gyapotmagolaj

A gyapotmagolajjal dúsított étrend csökkentheti a rossz koleszterinszintet egy tanulmány szerint – fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint a gyapotmagolajban található, egyedülálló zsírsav a kulcs, amely megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a szervezetben, márpedig a magas trigliceridszint a vérben lévő magas rossz koleszterin vagy alacsony jó koleszterin mennyiségével együtt növelné a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: in.hu