Egy friss kutatás szerint csökkenti a 2-es típusú diabétesz későbbi kialakulásának kockázatát, ha az ember az élete első éveiben nem vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszt cukrot.
Néhány kutatás korábban úgy találta, a túl sok hozzáadott cukor különösen rossz hatással lehet a szervezetre annak korai fejlődési fázisában, az anyaméhben és a szoptatás idején egyaránt, azonban a hosszú távú hatásokról eddig kevés eredmény állt rendelkezésre.
Tadeja Gracner, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival most módot talált ennek megfigyelésére: több mint 70 évvel ezelőtt, a második világháborúban szigorúan korlátozva volt, hogy egy lakos mennyit fogyaszthat az édes ételekből, édességekből. Ez egy évtized után, 1953-ban lett feloldva, és az emberek cukorfogyasztása hirtelen csaknem megduplázódott.
A szakemberek a UK Biobankban lévő adatokat elemezték, ami a brit lakosság egészségi állapotát követi hosszú távon; összevetették azoknak az embereknek az egészségi állapotát, akik közvetlenül a korlátozás előtt és után fogantak. Az eredményekből kiderült: a korlátozás idején születő személyeknél számottevően kisebb volt a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik közvetlenül utána jöttek a világra.
A kora életkorban történő alacsonyabb cukorbevitel 20 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás és 35 százalékkal a cukorbetegség kockázatát.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Shutterstock