Az élelmiszeripar és ezzel a szeszes italok világa folyamatosan fejlődik, egyre változatosabb, hiszen a lepárlóüzemek mindig kísérleteznek valamivel. A mostani újdonság a gyedi mezcal, amit prémium wagyu marhával desztillálnak.

Különleges ízvilágú mezcalpárlatok

A kaliforniai székhellyel rendelkező, ennek ellenére mexikói alapanyagokból dolgozó Paquera cég az évek alatt elkötelezték magukat a különleges ízvilága mezcalpárlatok készítése mellett. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2023-ban a San Francisco-i World Spirits Competition versenyen dupla aranyérmet szereztek.

A mostani újdonságuk azonban még ennél is extrémebb. Valentin Orozco Lopez lepárlómester egy olyan új ital készített, amihez Tadzsima wagyu marhahússal készült. Ezt ráadásul a montanai Twin Bridges-ben található Arrington Ranch-ről szereznek be. A húst zsineggel lógatják fel a desztillációhoz használt agyagedények fölé, mindezt még a lepárlás korai szakaszában.

"A wagyu ízei lassan csöpögnek bele az agyagedénybe a mezcal előállítási folyamata során, és elképesztően vajas utóízt eredményeznek"

– mondta el a Paquera Mezcal sajtómunkatársa a Maximnak.

Az említett Mezcal Ancestral Wagyuval együtt ráadásul még egy új kiadást is terveznek. Ez egy szezonális, kézműves mezcal, amit két különféle mangóból készítenének el. Ennek ellenére a wagyumezcal lehet a leginnovatívabb ital jelenleg a szeszesitalok piacán. Mindez még a legnagyobb mezcal-hívőket is lenyűgözheti.


Mi is az a mezcal?

Aki nem ismeri, a mezcal egy égetett szesz, amit a Mexikóban őshonos agavé erjesztésével és lepárlásával állítanak elő. A növény egész Mexikóban ismert, szinte mindenhol terem, ennek ellenére a legnagyobb mezcalkészítő területek az északi országrészben, illetve a déli Oaxaca államban találhatóak.

Manapság szinte mindenhol az agavé piñának (ananász) nevezett, letisztított részéből, ugyanazzal a megoldással készül a mezcal, mint évszázadokkal ezelőtt. Az országban erős és füstös íze miatt önmagában fogyasztják - írta meg a Firstclass.

Igaz, hogy kevésbé népszerű, mint például a tequila (a kék agavé párlata), mégis nagy az igény az ital exportjára. Főleg Japánban és az Egyesült Államokban ismert és fogyasztott alkohol.

Mangós különlegesség az amerikai gyártótól - fotó: Paquera

Prémium alapanyagok

A lepárláshoz alkalmazott prémium hústól függetlenül egyetlen palack Mezcal Ancestral Wagyu nem elérhetetlen áron kapható, hiszen nagyjából 230 dollárért beszerezheti, ami magyar pénznemre átszámolva körülbelül 83 ezer forintot jelent. A mangós kivitel 109 dollárért kapható, ami pedig 40 ezer magyar forintnak felel meg.