A káposzta hallatára sok minden eszünkbe juthat. A káposztás tészta, a káposztás rétes, a párolt káposzta, de a székely káposzta vagy a töltött káposzta is. A káposzta nagyon fontos helyet foglal el az életünkben. Ráadásul nagyon sok fajtáját választhatjuk. 

A káposztafélék családjában sok konyhakerti növényt találhatunk, melyek mindegyike igazán tápláló és egészséges, ráadásul nagyon könnyen termeszthetők a kertünkben. A téli időszakban különösen fontos, hogy vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk, hiszen ilyenkor támadnak ránk a különféle megfázásos betegségek, melyeket ki lehet védeni, ha erős az immunrendszerünk.

Ezek az ételek ráadásul nem csak egészségesek, hanem finomak is. A lilakáposzta esetében pedig elmondhatjuk, hogy igazán mutatós is a tányérunkon. Így hát érdemes megismerkedni vele, és helyet adni neki a kertünkben és a tányérunkon. A termesztése ráadásul nem kíván túl nagy szakértelmet, így a kiskertünkben bátran megpróbálkozhatunk vele.

Ezért egyél sok káposztát

A káposztát már az egyiptomiak is szívesen fogyasztották, sőt, savanyították is, hiszen rájöttek, hogy az még a másnaposság kezelésére is kiváló. A görögök és a rómaiak hamar rájöttek, hogy milyen egyéb, gyógyító hatással bír. Az igazi áttörést a káposzta számára azonban az jelentette, amikor Cook kapitány felfedezte, hogy kitűnően kezelhető vele a tengerészek körében, a C-vitamin hiány miatt kialakult skorbut.

lilakáposzta

A lilakáposzta gazdag vitaminokban és még finom is. Fotó: Shutterstock

Amerikában úgy vélik, hogy ha újév idején valaki jó adag káposztát eszik, az gazdag lesz a következő évben, a zöld leveleknek köszönhetően, amelyek hasonlítanak a dollárra. Franciaországban pedig úgy vélik, a kisbabákat nem a gólya hozza, hanem a káposztaföldön jönnek a világra, egyenesen egy káposztából kibújva. De nem csak ők tartják értékesnek és különleges növénynek a káposztát. A káposzta hivatalosan is elismert lett, amikor 1984-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete felvette a világ 20 legfontosabb zöldségeinek sorába. Külső levelei E-vitaminban gazdagok, a nyers fejes káposzta ezen kívül C-, A-, B6-, B12-, D-, E- és K- vitaminforrás.

Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, mangánt, rezet, cinket és foszfort is. Jellegzetes illatát a benne lévő kénnek köszönhetjük. Már amennyire köszönjük ezt, hiszen talán ez az egyetlen, ami nem túl kívánatos a káposztában. Azonban azért egészen biztosan hálásak vagyunk a kénnek, hogy segíti szervezetünket a baktériumok legyőzésében.


Sokaknak okoz puffadást a fogyasztása, de ezen könnyen lehet segíteni, ha az első főzőlevét leöntjük és friss vízzel főzzük tovább. A vöröskáposztában mindazon vitaminok megtalálhatóak, mint fehér színű társában, csak nagyobb mennyiségben. Tökéletes a fogyókúrázók részére is, hiszen nagyon kevés kalóriát tartalmaz. A káposzta a cukorbetegek számára is megoldást kínál, hiszen csökkentheti a vércukorszintet, és a benne lévő kén miatt alkalmas a koleszterinszint csökkentésére is.

A káposztának nagyon kiterjedt a rokonsága. A kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a karalábé, a retek, és még a torma is a rokona. Mi magyarok számos ételt készítünk belőle, így a székelykáposzta, a káposztás tészta, vagy a töltött káposzta is nagyon ismert, és kedvelt fogások. A lilakáposzta pedig salátaként, savanyúságként és párolt káposztaként is nagyon ismert és kedvelt.

A lilkaáposzta titkai

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, amely a talaj pH-értékétől függően változik. Savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon sárgásabb színűek lesznek a káposzta a levelei. Ha szeretnénk megakadályozni, hogy főzés közben kékké váljon, adjunk hozzá egy kis ecetet.

A lilakáposzta igazi szezonja szeptemberben kezdődik, és ezért az őszi és a téli hónapok egyik legjobb vitaminforrása. A vitaminok közül bőségesen találunk benne C- és B6- vitamint, béta-karotint és kolint. A kolin biztosítja a máj és az agy megfelelő működését, az idegrendszer és az izmok egészségét. A lilakáposztában számos ásványi anyag is megtalálható, így többek között a kalcium, a foszfor, a magnézium és a nátrium. Ezek mindegyike nélkülözhetetlen a szervezet számára. A lilakáposzta alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók számára is ajánlott, ráadásul rostban nagyon gazdag.

Így legyen lilakáposzta a kertedben

A lilakáposzta fényigényes növény, ezért napos, világos helyen kell termeszteni. A tápanyagban, humuszban gazdag, jó vízellátású, porhanyós felső talajrétegű talajokat szereti leginkább. A káposzta tápanyagigényes növény, magas a nitrogén szükséglete. De ezzel vigyázni kell, nem szabad túladagolni a nitrogént, mert gyorsabban romló és szegényesebb beltartalmi értékű lesz a káposztafej.

A káposzta vízigényes növény, mely egyenletes vízellátást igényel. Ennek hatására fognak szépen fejlődni a káposztafejek. A káposztát az öntözés mellett rendszeresen kell kapálni is. A kártevők közül elsősorban a tripszek és a káposztalepke hernyóinak megjelenésére számíthatunk, a betegségek közül a káposztamozaikot, a peronoszpórát, és a palántakori palántadőlést lehet a káposzta leggyakoribb betegségei közé sorolni.

párolt lilakáposzta

A sültek mellé kiváló a párolt lilakáposzta. Fotó: Shutterstock

A káposztát a saját magunk által előnevelt vagy kertészetben vásárolt palánták ültetésével a legegyszerűbb termeszteni. Ehhez már februárban elvethetjük a magokat, majd kiszoktatás, edzés után április elején ütethetjük ki az ágyásokba, 40x40 cm-es közökkel. A késői káposzta fajták palántáit július elején ültessük ki, és itt nagyobb, 50x50 cm távolság az ajánlott.

Próbáld ki ezt a párolt lilakáposzta receptet, megéri!

A párolt lilakáposzta igazán finom a különböző sültek mellé. Ráadásul rengeteg vitamin is van benne, de ha nem párolva szeretnénk, akár nyersen, vagy savanyúság formájában is megállja a helyét. De ha a párolt káposztánál maradunk, bolondítsuk meg egy kis pezsgővel, vagy borral.

Ahhoz, hogy a lilakáposzta főzés közben ne kék legyen, hanem lila maradhasson, keverjünk hozzá egy kis ecetet. A párolt lilakáposztához szükségünk lesz 1 fej lilakáposztára, 2 evőkanál vajra, 1 bögre vízre, 1 pohár vörösborra, 2 evőkanál vörösborecetre, 2 evőkanál cukorra, 1 csipet köményre, és sóra és borsra, ízlés szerint

A káposztát vágjuk félbe, a torzsát vágjuk ki, majd vékonyan szeleteljük fel. A vajat olvasszuk fel, majd tegyük rá a vékonyra szeletelt káposztát, és sózzuk meg. Gyakori kevergetés mellett, körülbelül 4-5 perc múlva öntsük rá a vizet, a vörösbort és a vörösborecetet, majd a cukrot is. Ezután 8-10 perc párolás következik, és ezt követően szórjuk a káposztára a borssal együtt a sót. A káposztát addig pároljuk, amíg el fog főni alóla a víz. Jó étvágyat kívánunk!