A snidlinget az ókori kínaiak a zöldségek ékkövének nevezték, hiszen igen értékes az egészségünk szempontjából: tele van C-vitaminnal, de köptetőként, baktériumölőként és gyulladáscsökkentőként is hatékony – írja a divany.hu.

metélőhagyma hatalmas előnye, hogy bármely kertben megterem, de akár az ablakpárkányon is egy cserépben. Mivel szára újra és újra megnő, akárhányszor vágunk belőle, bátran használhatjuk nap mint nap.

Több nemzet népszerű fűszere

A snidling elsősorban fűszernövényként kedvelt. Mivel számos étellel kiválóan párosítható, használható sajtok, fűszervajak, levesek, saláták és omlett ízesítésére is. Az ételeknek egyedi, karakteres ízt kölcsönöz, többnek elengedhetetlen összetevője – elképzelhetetlen például, hogy a svédek ne tejföllel és metélőhagymával fogyasszák a heringet, a kínaiak pedig gyakran fűszerezik snidlinggel a húsokat és a tésztákat. Ebből is látszik tehát, hogy a snidling nemzetközileg is elismert fűszernövény, igazi kulináris kincs.

Nyersen fogyasztva a legízletesebb, főzésre nem alkalmas, mert hő hatására elveszíti ízét és aromáját.

snidling

A snidling nemzetközileg is elismert fűszernövény – fotó: Shutterstock

10 dkg snidlingben annyi C-vitamin van, mint 2 kg almában

Talán hihetetlennek tűnik, de 100 gramm metélőhagymában ugyanannyi C-vitamin van, mint közel két kiló almában. Ez is jól mutatja, hogy a snidling nagyon értékes az egészségünk szempontjából, és nem csupán C-vitamin-tartalmának köszönhetően. Használják illóolaját köptetőként, baktériumölőként is, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Továbbá serkenti az étvágyat, és támogatja az emésztést. Állítólag még a hangszálakra is jótékony hatással van. A középkorban egyenesen a fiatalság forrásának tartották.


A snidling évelő növény, így a téli pihenő után tavasszal újra kihajt. Napra, tápanyagban gazdag talajra és vízre van szüksége, de különösebb törődést nem igényel.